Prema godišnjem izveštaju BrandFinance – a, od 500 najverednijih brendova sveta, na prvom mestu nalazi se Apple, a vrednost Apple brenda procenjuje se na čak 70,6 milijardi dolara.

Istraživanje BrandFinance – a je takođe pokazalo i kako tehnološki gadgete postaju sve više neophodni u današnjem društvu.

Među deset najvrednijih brandova nalazi se čak 180 američkih, 52 japanska, 34 francuska, 32 nemačka 36 britanskih, ali i brojni drugi svetski brendovi. Naime, iako je Google dosadašnjih godina uvek zauzimao prvo mesto, Apple je ove godine učinio veliki preokret i time mnoge iznenadio.

Međutim, to zapravo i ne bi trebalo da predstavlja izenađenje s obzirom da je još prošle godine Apple bio na drugom mestu sa procenjenom vrednošću brenda od 29,5 milijardi dolara, a za samo godinu dana vrednost njegovog brenda povećana je za gotovo dva i po puta.

Ukupna vrednost 500 najvrednijih brendova sveta u odnosu na prošlu godinu, povećana je za 3,3% i sada iznosi 3,415 milijardi dolara. A sada pročitajte koji su to 10 najvrednijih brendova sveta, koji svojim vlasnicima donose milijarde i milijarde novca:

1. Apple
2. Google
3. Microsoft
4. IBM
5. Walmar
6. Samsung
7. General Electric
8. Coca – Cola
9. Vodafone
10. Amazon.com