Kada je pre 30 godina kompjuterski stručnjak Skot Fahlman prvi put upotrebio smajlija nije ni slutio da će milionima širom sveta svakodnevna komunikacija postati nezamnisliva bez tog simbola za šalu.

Profesor Univerziteta u Pitsburgu, kompjuterski stručnjak Skot Fahlman, prvi je zvanično upotrebio smajlija 1982. godine. Namera mu je bila da upotrebom dve tačke i otvorene zagrade olakša svojim kolegama razlikovanje službenih mejlova od privatnih.

“Predlažem da ovaj karakter 🙂 bude parametar za šalu”, predložio je profesor Fahlman svojim kolegama u mejlu.

I tako je nastao jedan od najpopularnijih simbola na svetu, koji je vremenom dobio razlličite varijacije.

Međutim, tvorcu originala se nova lica smajlija ne dopadaju.

“Mislim da su ružni i da poništavaju izazov da se na pametan način emocija izrazi putem samo nekoliko znakova standarne tastature”, rekao je Fahlman za “Independent“.

Inače, ruski sajt Yandex je svojevremeno objavio da se tokom jednog meseca postavi oko 3,8 milijardi smajlija, pri čemu je “radosnih” trostruko više – tri milijarde, u poređenju sa 700 miliona “tužnih”. Kako se u istraživanju zaključuje, smajliji, radosni ili tužni, mogu se naći na svakom šestom sajtu. Više o otome OVDE.

Drugi, sličan znak, koji je takođe popularan, nastao je još ranije. Naime, “Njujork tajms” je pre nekoliko godina objavio da se u transkriptu govora Abrahama Likolna iz 1862, nalazi ovaj simbol 😉 Međutim, nije nikada otkriveno da li je to, zapravo, samo greška u kucanju.

Na kraju, to i nije bitno. Važno je da što češće koristimo smajlije u mejlovima, SMS porukama… kao znak dobrog raspoloženja.

(MONDO)