Izvještaji ukazuju na to da se Google vjerovatno priprema da u trećem kvartalu 2012. godine široj javnosti otkrije Android 5.0, kodnog imena Jelly Bean. Taj tajming bi se otprilike uklopio sa Google I/O, njihovom konferencijom za developere koja se održava krajem juna.

Nažalost, prethodnik Jelly Bean-a, Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS), je trenutno dostupan na samo 1 do 2 posto Android uređaja. Dok se očekuje da taj broj naraste zbog izlaska dosta ICS uređaja u drugom kvartalu godine, blizina izdavanja Jelly Bean-a mogla bi se pokazati problematičnom.

Iako Google aktivira blizu milion Android uređaja dnevno, Android je često kritikovan zbog fragmentacije uređaja. Tu ima i talnih navoda jer i danas se proizvode uređaji koji dolaze sa verzijama Androida starim skoro 2 godine.
Ovo se dešava zato što proizvođači često androidu dodaju svoje tweakove i bloatware pa je potrebno i nekoliko mjeseci da se nova verzija prilagodi njihovim potrebama, te da se počnu masovnije izdavati uređaji sa zadnjom verzijom sistema, i da stariji uređaji dobiju update, ako ga uopšte i dobiju.

Google Nexus uređaji su izuzetak u ovoj praksi. Uređaji kao Galaxy Nexus dolaze sa nemanipuliranom verzijom Android sistema, i pružaju korisnicima pravo iskustvo Androida.

 

izvor: tehnozona