VAŠINGTON – Odluka Vlade SAD da zatvori sajt za besplatno razmenjivanje fajlova “Megaaploud” razbesneo je američke hakere, koji su u znak odmazde pokrenuli seriju napada na sajtove najvažnijih institucija u Americi. Većina sajtova koji su sinoć napadnuti sada su ponovo u funkciji, a na meti su se našli i sajt ministarstva pravde Amerike kao i FBI-jeva internet stranica. Osim zatvaranja “Megaaplouda”, u istoj akciji je uhapšen i njegov osnivač, živopisni nemački milioner Kim Šmic.

Kim Šmic

Kim Šmic

Napad na desetak sajtova velikih korporacija i pravosudnih službi u Americi izveo je hakerski kolektiv “Anonimni” a na meti su bili najviše sajtovi preko kojih se može kupiti muzika velikih izdavačkih kuća, prenela je mreža CNN.

Megaapload je ugašen sinoć, a njegovi čelnici su uhapšeni i optuženi za kršenje američkih propisa o pirateriji. U optužnici protiv Megaaploada se navodi da je koštao nosioce autorskih prava više od 500 miliona dolara smanjenih prihoda zbog piratizovanih filmova i drugih sadržaja.

Sve se to dogodilo samo dan posle masovne internetske pobune protiv predloga dva američka zakona o borbi protiv piraterije u kojoj je učestvovalo više od 7.000 sajtova, uključujući englesku Vikipediju.
“Mi “Anonimni” izvršili smo do sada najveći napad na sajtove američke vlade i sajtove muzičke industrije. FBI je morao da očekuje našu reakciju na SOPA zakon i hapšenje vlasnika Megaaplouda”, navodi se u saopštenju grupe “Anonimni” koje je objavljeno na njihovom Tviter nalogu.

“Anonimni” tvrde da je ovo njihov najveći organizovani napad u smislu broja učesnika – izveden je sa više od 5.635 kompjutera.Grupa je objavila i lične informacije o bivšem senatoru iz Konetiketa Krisu Dodu koji je danas predsedavajući Mošn Pikčer Asosijejšn ov Amerika.

Porparol ministarstva pravde izjavio je povodom slučaja da sajt ministarstva “opslužuje veliki broj korisnika, zbog čega je došlo do degradacije usluge”.
Omiljeno “oružje” grupe “Anonimni” nije klasično hakovanje sajtova već preusmeravanje saobraćaja na zeljeni sajt koji se zbog velikog priliva korisnika na adresu blokira.

izvor: blic