Mozilla je prošle nedelje promovisala novi sistem za identifikaciju korisnika koji se kao prototip pojavio u julu prošle godine i na čijem razvoju kompanija radi već neko vreme, ali je tek ovog meseca Mozilla okončala primenu nove tehnologije na svojim sajtovima.

Browser ID je, kako tvrde iz Mozilla, bezbednija alternativa za OpenID, decentralizovani sistem za potvrdu identiteta korisnika popularnih sajtova kao što su Google, Yahoo, PayPal, MySpace i drugi. Da biste mogli da koristite BrowserID potrebno je da registrujete Mozilla nalog. Nakon toga ćete moći da koristite ovu tehnologiju na veb sajtovima koji podržavaju BrowserID jednostavnim unošenjem email adrese. Identitet korisnika se potvrđuje slanjem poruke na tu email adresu.

Tehnologija BrowserID konkuriše OpenID koji već koriste poznati sajtovi kao što su Twitter i Facebook. Mozilla promoviše svoju alternativnu tehnologiju kao bezbedniju naročito u pogledu privatnosti korisnika. “Mnogi veb sajtovi čuvaju mnogobrojne podatke korisnika sa kojima postupaju u njihovo ime. I dok brauzer može biti u potpunosti pod kontrolom korisnika, to nije slučaj sa mnogim servisima koje oni koriste. Ponekad, ovi veb servisi manipulišu ovim podacima na način koji korisnici dovode u pitanje,” kaže Ben Adida iz kompanije Mozilla. “Jasno je zbog čega Mozilla mora da ubrza i obezbedi uz svoj brauzer Firefox određene servise za poboljšanje kontrole korisnika nad online iskustvom i ličnim podacima.” S obzirom da je tehnologija BrowserID sada spremna za implementaciju, Mozilla je objavila upustvo za programere o tome kako da je na svojim sajtovima primene.

Izvor: Informacija