Česta boljka svih smartfona jeste kapacitet baterije, odnosno koliko dugo takav uređaj može da izdrži u radu s jednim punjenjem. Za brzo punjenje baterije ajona ili bilo kog drugog pametnog telefona ne postoji magični utikač, ali postoje trikovi pomoću kojih taj možete produžiti trajanje baterije i znatno ubrzati njeno punjenje.

Ugasite uređaj tokom punjenja – Zaista, ako vam je želja da napune smarton brzo isključite ga, kako ne bi trošio energiju. Ako ništa drugo, stavite ga u “Airplane Mode”, jer tada neće aktivno tražiti mobilne mreže i WiFi signale pa će se brže puniti. Ako ne možete niti to, onda barem ne koristite uređaj tokom punjenja.
 

Koristite adapter za punjenje – Svaki smartfone dolazi sa zidnim punjačem, odnosno adapterom. Za brže punjenje baterije, koristite taj punjač, jer to je najbrži način da napunite pametni mobilni teleon.
Ne izlažite smarton toploti – Da li ste znali da sposobnost baterije da zadrži punjenje drastično pada na većim temperaturama? Toplota je zapravo najveći neprijatelj vaše baterije. Zato ne držite telefon na suncu ili zatovrenog u automobilu na vrućini. Preporučljiva temperatura za pametne uređaje je oko 22 stepena.
Ubrzajte USB punjenje – Ako je vaš omiljen način punjenja putem USB kabela na računaru, evo i par trikova kako da ubrzate taj proces. U slučaju ajfona, ne koristite opciju “sync”, koja sinhronizuje uređaj sa računarom. Dobro je, prilikom punjenja pametnih mobilnih telefona preko računara, osloboditi sve ostale USB ulaze, kako bi vukli što manje energije.

 
Ne dozvolite da vaš računar ode u “standby” dok se puni telefon. To u nekim slučajevima može zaustaviti punjenje u potpunosti ili crpeti energiju iz kompjutera.
Održavajte bateriju – Barem jednom mesečno, ispraznite bateriju tokom korišćenja do kraja i napunite je do kraja posle toga. Taj jedan potpuni ciklus minimum je minimuma za održavanje životnog veka baterije.