Ako kupujemo nešto, onda ćemo skoro sigurno s vremena na vreme kupovati i u kineskim prodavnicama. Obično je to garderoba i neke sitne kućne stvari, ali retko kad elektronika, pogotovo ne elektronika koja se proizvodi isključivo za trižište u Kini. Verovali ili ne, tako je bilo do nedavno. U poslednje vreme su se po internetu počeli pojavljivati sajtovi fabrika u Kini, koje proizvode brendove koje svi poznajemo: Apple, Nokia, Samsung i mnoge druge. Od nedavno su ti isti sajtovi otvorili opciju da se proizvodi “drop ship – uju”, tj. vazdušnim putem šalju u bilo koji deo sveta. Jedan od takvih sajtova je i China Vasion.

Velox-3G-2.3-Smartphone-11

Velox-3G-2.3-Smartphone-11

Kao primer ću uzeti uporedni test telefona HTC Desire HD i nemarkiran telefon Velox 3G 2.3 Smartphone. Na prvi pogled oba telefona izgledaju poprilično slično. I jedan i drugi su opremljeni sa 1Ghz procesorom, 4,3- inčnim ekranom, istim opcijama i naizgled istim sistemom. Prva razlika se pojavljuje u rezoluciji ekrana, jer HTC Desire HD poseduje rezoluciju od 480×800 piksela, dok je Velox opremljen sa fascinantnom 540×960 HD rezolucijom. Naredna razlika je u tome što je HTC Desire HD od prvog dana svog izlaska bio dostupan svuda u svetu, a Velox i mnogi drugi telefoni istog tipa su do nedavno bili namenjeni isključivo za kinesko tržište.

HTC-Desire-HD-300x237

HTC-Desire-HD-300x237

I sad dolazimo do najbitnijeg dela. Naravno, cena HTC Desire iznosi otprilike 230 evra, dok se Velox može naručiti sa sajta i biti dostavljen na vašu adresu za ukupno 180 evra. Jedini problem nastaje u slučaju kvara. Dok se za popravku vašeg HTC – a možete obratiti bilo kojoj radnji koju vaša garancija pokriva, Velux bi se morao slati nazad u fabriku gde je sastavljan na popravku.

Sam sajt dolazi sa preporukama drugih kupaca koji su se odlučili za kinesku varijantu popularnih Smartphone uređaja, a na vama je da odlučite da li je ušteda u novcu vredna rizika.