A sada malo i o Twitter – u, društvenoj mreži koja je konačno priznala da kopira čitave adresare sa Smartphone – a, a zatim dobijene informacije skladišti na svojom serverima i to često bez znanja korisnika. Kako prenosi BBC, pristup adresaru dešava se kada korisnik klikne na opciju “pronađi prijatelje” u aplikaciji za Smartphone.

Naime, dvojica američkih kongresmena pisala su kompaniji Apple sa zahtevom da objasni zašto dozvoljava takvu praksu na svom telefonu iPhone, jer je ona u suprotnosti sa pravilnikom programiranja aplikacija. Međutim, Twitter je saopštio da će uneti izmene u svoju politiku o privatnosti, kako bi situacija bila jasnija.

Da pojasnimo. Aplikacije za iPhone na Facebook – u i ostalim društvenim mrežama sakupljaju podatke iz korisničkih adresara bez traženja odobrenja za takvu akciju. Sa druge strane, društvene mreže navode da se podaci uzeti sa pametnih mobilnih telefona, uključujuči imena, telefonske brojeve i adrese elektronske pošte, koriste samo za identifikaciju prijatelja koji koriste istu uslugu i da je korisnik o tome obavešten. Ali ponekad im se, verovatno “slučajno”, desi da i te podatke uzimaju bez znanja korisnika i bez obaveštenja o tome koliko će ih dugo čuvati na serverima.

List “Los Angeles Times” piše da aplikacije kopiraju kompletne adresare i skladište ih na period od 18 meseci. Tako da ubuduće pamet u glavu i što manje, ako možete, posećujte društvene mreže sa Smartphone – a da vam se ne bi desile neke neprijatne situacije.