Googleov web browser Chrome toliko je poslednjih meseci dobio na popularnosti da je po nekim istraživanjima prestigao Firefox i tako dospeo na drugo mesto po upotrebi. Ono što je jako značajno kod Hroma jeste što već više od dve godine ima mogućnost proširenja funkcionalnosti putem korisničkih ekstenzija (po ugledu na Firefox), što je znatno doprinelo eksploziji popularnosti.

Dodaci za Google Chrome

Osim ekstenzija, Chrome sada podržava preuzimanje i pokretanje web aplikacija iz Chrome Storea, pa nije zgoreg pogledati neka interesantna rešenja koja vam svakodnevno surfovanje internetom mogu učiniti udobnijim i zanimljivijim. Za one koji su novi u Chrome-u, ekstenzijama se najlakše pristupa preko dugmeta skroz desno u adresnoj liniji, pa biranjem komande „Settings“ i stavke „Extensions“. Tu se nalazi link za biblioteku dodataka, koji nema smisla pamtiti pošto je Google sklon menjanju adresa svojim servisima ovog tipa (Chrome Web Store se nije oduvek zvao ovako, Android Market je nedavno postao Google Play itd). Uglavnom, sa ovog mesta možete jednostavno pristupiti centralnoj web lokaciji za nabavku dodataka.

Gde je FlashBlock?

Veliki broj korisnika Firefoxa upotrebljava dodatak FlashBlock koji, kako mu ime kaže, blokira prikaz Flash sadržaja na web stranicama. Preciznije, umesto automatskog puštanja Flash-a, na njihovom mestu na sajtovima prikazuju se pravougaonici istih dimenzija, a tek klikom na neki od tih pravougaonika kreće reprodukcija odgovarajućeg Flash apleta. Ovakav dodatak prosto je proizvod jednog vremena kada su sajtovi počeli da preteruju po pitanju multimedijalnog sadržaja i bez ikakvog pitanja započinju prikaz video klipova, reprodukciju zvuka i učitavanja ogromnih reklama, od čega se čak i korisnicima brzih internet konekcija diže kosa na glavi.

Iako za Chrome postoji dodatak FlashBlock, on vam uopšte nije ni potreban. Ako hoćete da podesite prikazivanje Flash, Silverlight i drugih apleta po sistemu „on demand“, dobra vest je da Chrome ima ugrađenu mogućnost kontrole ponašanja plaginova. Dovoljno je posetiti Settings -> Under the Hood -> Content Settings i postaviti „Plugins“ na „Click to play“. Ovim se dobija ponašanje istovetno onome što radi FlashBlock za Firefox.

AdBlock


Jedan od najpopularnijih dodataka, kako za Chrome tako i za Firefox, jeste bloker reklama. Neki korisnici su alergični na nepotrebno trošenje svog internet protoka na sajtovima pa im blokiranje plaginova završava posao, dok drugi prosto ne vole da gledaju reklame, nevezano da li su u vidu Flash banera, animiranih GIF-ova ili čistog teksta. Njima će pomoći AdBlock.

Ovaj dodatak troši nešto više procesorskog vremena jer će svaku web stranicu koju otvorite “pročistiti” na nivou HTML koda pre nego što vam je prikaže, tako da vlasnici slabijih računara mogu iskusiti nešto sporiji surfing prilikom posete web portalima nakrcanim sadržajem, ali to je cena prikaza “čistih” sajtova. Fenomenalna stvar je što blokiranje funkcioniše čak i na Jutjubu, koji je sklon da na pojedinim klipovima prikazuje reklame koje ne možete preskočiti pre nego što klip počne.

Inače, AdBlock blokira reklame na osnovu sopstvene “crne liste” koja se periodično osvežava, a koja sadrži niz web adresa sa kojih se povlači sadržaj reklama na sajtovima. Korisnik po želji može ubacivati sajtove na “belu listu” i za njih se blokiranje reklama neće primenjivati. Inače, tokom korišćenja nismo primetili nikakve značajne probleme od strane AdBlocka, a sama ekstenzija deluje optimizovanije od svog Firefox pandana.

Gismeteo

Vremenska prognoza i gledanje atmosferskih prilika jedna je od stvari koju korisnici najviše vole na internetu, ma kako to možda apsurdno zvučalo. Za najosnovnije podatke dovoljan vam je i Google (kucajte npr. “banja luka weather” na google.com i dobićete trenutno vreme u Banja Luci i prognozu za sledećih nekoliko dana), a ako hoćete nešto udobnije, Gismeteo kao dodatak koji se oslanja na istoimeni ruski web servis izgleda kao prava stvar.

Po instalaciji i vršenju osnovnih podešavanja, ovaj dodatak se ubacuje u adresnu liniju i već tu možete videti temperaturu na lokaciji koju ste odabrali. Klikom na isti taster, otvara se detaljniji prikaz koji obuhvata prognozu i za naredne dane, a moguće je pratiti vreme na više lokacija istovremeno. Informacije se osvežavaju periodično po želji korisnika (od 15 minuta do jednog dana), a ako baš želite trenutno stanje, u pop-up prozoru imate taster za osvežavanje koji će povući najsvežije informacije.

Ruku na srce, tokom isprobavanja dešavalo se da nam prognoza na Guglu daje tačnije podatke nego Gismeteo, koji nije mnogo mašio, ali se recimo dešavalo da u trenucima sitne kiše na Guglu zaista piše “light rain” dok je Gismeteo i dalje prikazivao da je samo oblačno. Ipak, ovakve situacije nisu česte i Gismeteo zaista predstavlja vrlo koristan dodatak, koji pritom izgleda krajnje profesionalno.