DVOJICA DRŽAVLJANA KINE POJAVIĆE se uskoro pred Okružnim sudom u Delaveru, gde će se suočiti sa optužnicom koja ih tereti za 46 kriminalnh dela, uključujući krađu i nelegalnu prodaju softvera i ilegalan izvoz tehnologije u Kinu. Optužnica ih tereti i za pokretanje veb lokacije na kojoj su, prema navodima tužilaca, od prodaje piratskog softvera zaradili više od 100 miliona dolara.Optuženi Ksiang Li (35) i Čun Janli (33) iz kineskog grada Čengdu, pokrenuli su veb lokaciju Crack99.com, na kojoj su prodavali piratske kopije softvera. Prema navodima iz optužnice, na toj lokaciji se od aprila 2008. do juna 2011. prodavao softver koji je u vlasništvu više od 150 kompanija.

Ksiang Li je uhapšen u junu prošle godine na Marijanskim ostrvima, od strane istražitelja američkog Biroa za carinu i imigraciju, dok se Čun Janli još uvek nalazi u bekstvu.

U drugom slučaju, koji je povezan sa prodajom piratskog softvera, nekadašnji radnik svemirske agencije NASA se pred sudom izjasnio krivim za kršenje prava o kopirajtu. Kosburn Vederbern (38) iz Merilenda, prizano je da je od Ksiang Lija kupio piratski softver vredan više od milion dolara. Ukoliko bude proglašen krivim, Vederbern bi mogao da bude osuđen na kaznu zatvora u trajanju do pet godina i novčanu kaznu do 250.000 USD.

U optužnici se navodi da je na veb lokaciji Crack99.com, kao i na još nekoliko drugih koje su optuženi pokrenuli, prodavano više od 2000 različitih programa po daleko nižoj ceni u odnosu na originalne kopije. Radi se o poslovnom softveru koji se koristi u mašinstvu i građevinarstvu, ali i u vazduhopolovnoj industriji, meteorologiji i istraživanju svemira. Piratizovane kopije su se prodavale po ceni od 20 do 1200 USD, dok se cena originalnih programa kreće od nekoliko stotina do milion dolara.

U periodu od aprila 2008. do juna 2011. Ksiang Li je isporučio više od 500 kopija piratskog softvera na adrese oko 325 kupaca u SAD i 60 drugih zemalja, navodi se u optužnici. Ukoliko bude proglašen krivim, Ksiang Li bi mogao biti osuđen na kanu od 20 godina zatvora i novčanu kaznu od 500.000 dolara.