Ako vam je puna kapa pokvarenih elektronskih uređaja, baterija koje ne rade iako su relativno nove, i mobilnih koji su prestali da rade jer su vam slučajno pali ili ste po njima prolili kafu ne očajavajte jer rešenje je na putu zahvaljujući naučnicima koji razvijaju samo-popravljajuće elektronske sklopove.Tim naučnika sa univerziteta Illinois razvili su sistem kapsula sa tekućim metalom koje su programirane da ispuste svoj sadržaj i obnove strujni krug kada dođe do kvara na elektronskim sklopovima, piše Time.

“Umesto da se ugrađuju dodatni, redundantni sklopovi ili dijagnostički senzori može se ugraditi naš sistem koji je dizajniran da se sam pobrine o nastalom problemu”, rekao je Jeffrey Moore, profesor hemije i jedan od kreatora samo-popravljajućih sklopova.

Njegova koleginica Nancy Sottos kaže kako bi samo-popravljajući sklopovi bili od enormne koristi jer se u većini slučajeva pokvareni sklopovi ne mogu popraviti, a često se nalaze na teško dostupnim mestima.

“Kod višeslojnog integrisanog sklopa jednostavno nema teorije da pronađete pokvareni deo i da ga zamenite, morate ukloniti ceo čip. Ista stvar važi i za baterije, njih ne možete otvoriti i pronaći izvor kvara”, kaže Nancy Sottos.

Prilikom testiranja novi sistem se pokazao vrlo efikasnim prilikom popravka sklopova, u deliću sekunde povratio je čak 99 posto njegovih kapaciteta. Sistem je u potpunosti autonoman što znači da može popravljati sklopove bez da električari uopšte znaju gde je nastao kvar.

Stručnjaci trenutno rade na usavršavanju samo-popravljajuće sklopove, i nadaju se da će njihov sistem bitno smanjiti nastajanje elektronslog otpada.

izvor: itvesti