U Facebook-u razmišljaju o tužbi protiv jednog izraelskog preduzetnika koji je nedavno promenio ime u Mark Zuckerberg.

Velik broj internet stranica preneo je vest kako Facebook namerava da tuži – Marka Zuckerberga! Naravno, ova kompanija neće tužiti svog šefa već jednog izraelskog prduzetnika koji je nedavno promenio ime iz Rotem Guez u Mark Zuckerberg.

Promena imena nije razlog zbog kojeg ga Facebook namerava tužiti, već se problem nalazi u tome što je Guez ranije pokrenuo Like Store putem kojeg kompanijama prodaje likeove, čime direktno krši Facebook-ova pravila poslovanja.

Inače, početkom ove godine “novi” Zuckerberg je (tada još Guez) tužio Facebook zato što mu ova kompanija navodno “bez ikakvog razloga” nije htela vratiti njegov hakovani profil, već ga je ugasila.

Nakon toga, u septembru ove godine, iz Facebook-a su mu zapretili da odmah prestane sa svim svojim aktivnostima i Like Store-om pa su od njega tražili da im potvrdi da je “prestao da koristi Facebook i da u budućnosti neće pristupati Facebook-ovoj stranici, servisima i platformi”.

Guez to nije napravio, već je tri meseca nakon toga promenio ime pa je na internetu objavio svoju novu ličnu kartu, pasoš pa čak i video koji je snimao prilikom promene imena. Novinarima iz Huffington Posta rekao je da, ako ga već Facebook namerava tužiti, neka onda tuže Marka Zuckerberga.

Dodao je da ga je Facebook lažno optužio za prodaju izmišljenih likeova, jer likeovi koje on prodaje dolaze od pravih korisnika koji primaju njihov sadržaj, a umesto da to plate novcem, oni to “plaćaju” likeovima.

Zanimljivo je da je on samo sedam dana nakon što je promenio ime dobio novo pismo od advokata Facebook-a u kojem ova kompanija ponovo zahteva da prestane sa kršenjem pravila korišćenja ove društvene mreže i, ako bude ignorisao ovo pismo i nastavio sa kršenjem pravila, “Facebook će preduzeti sve potrebne mere kako bi zaštitio svoju mrežu i privatnost njenih korisnika i informacija” tako da uskoro možemo očekivati i tužbu.

Čini se da njega to previše ne dira i da uživa u novostečenoj “slavi” pa je tako pokrenuo i stranicu na Facebook-u nazvanu “I’m Mark Zuckerberg“. Novi Mark Zuckerberg izneo je i zanimljivo razmišljanje o “pravom” Zuckerbergu kojeg puno ceni jer mu nije toliko stalo do novca koliko do “kontrolisanja sveta i naših podataka”.

Rekao je da on mora shvatiti da Facebook nije obična internet stranica, već da je poput Google-a za mnoge jedna od najposećenijih stranica i da oni ne smeju brisati sadržaj koji im se ne sviđa.

Nastavak ove priče sledi uskoro pa će na kraju verovatno rezultovati tužbom Facebook-a protiv Marka Zuckerberga.

Nama se ipak čini da on samo želi da promoviše sebe i svoju firmu..

izvor: IT Vesti