Nedavno se na Internetu pojavila pjesma u slavu Facebooka koja je mnoge oduševila, ali ni negativni komentari nisu izostali.

„Thank you Facebook“ je pjesma Debore Tores Patel iz Singapura koja je, kako je to objasnila, nastala sasvim spontano, dok se jednog jutra tuširala.

„Odmah sam zapisala ono što sam smislila pod tušem kako ne bih zaboravila“, kazala je ona, dodajući da je muziku napisao jedan njen prijatelj kompozitor.

Pjesma je međunarodni, interaktivni i globalni projekat, insistira njena autorka, ističući da je na njoj radilo i nekoliko ljudi iz Holivuda, Australije i Londona.

Svima njima, od kojih se mnogi nikada nisu lično upoznali, jedini je cilj bio da izraze zahvalnost popularnoj društvenoj mreži koja ih je spojila.

„Hvala Facebook-u što si mi dozvolio da uđem u život moje porodice i prijatelja; želim da ti se zahvalim što si me uveo u međunarodnu zajednicu“, riječi su ove neobične himne.

Oda Facebooku, koja je nedavno postavljena na YouTube, nije naišla samo na pozitivne odijeke.

Jedan od najumjerenijih kritičara je cinično prokomentarisao da je pjesma „poput vjerske muzike, samo što se u njoj umjesto Bogu pjeva Facebook-u“.