Upravo u nedelji kada smo saznali da Google postaje proizvođač hardvera, nakon preuzimanja Motorole, do nas dolazi i informacija da još jedan internet gigant planira da uradi isto to. Naime, šuška se da Facebook navodno radi na kreiranju sopstvenog mobilnog telefona.

U poslednje vreme postoji dosta spekulacija vezanih za dalje korake Facebook – a u oblasti njihovog mobilnog poslovanja. Do sada smo već čuli priče o njihovom pokušaju da zajedno sa HTC – om naprave telefon koji je suštinski namenjen korisnicima socijalnih mreža. Cela ta akcija bila nam je poznata pod imenom “Buffy”. Rezultat njihove saradnje je pojavljivanje mobilnih telefona sa integrisanim Facebook – om i sa novim Facebook dugmetom. Modeli koji su prvi imali ovu funkcionalnost su HTC ChaCha i HTC Salsa i predstavljeni su javnosti u februaru 2011. godine.


Sledeća glasina koja je došla do nas, tiče se preuzimanja Opere od strane Facebook – a. Sada dobijamo i nove informacije o tome da je Facebook do sada angažovao šest Apple – ovih bivših hardver i softver inženjera koji su radili na razvoju iPhone – a i iPad – a. Nezvanični anonimni izvor iz samog Facebooka potkrepljuje sumnje govoreći da kompanija planira da lansira sopstveni telefon do početka sledeće godine.

Činjenica je da sve više i više korisnika prelazi na mobilne uređaje koje koriste i za sufrovanje internetom i da Facebook sebi ne sme da dozvoli da “kaska” na ovom polju, ali kakvi su njihovi sledeći koraci i kakvu strategiju spremaju ovoj oblasti, videćemo uskoro.

izvor: IT Box