Upravljanje Facebook stranicama sa mobilnih uređaja do sada je bio popriličan izazov za sve administratore stranica, ali srećom, kompanija Facebook je upravo započela testiranje aplikacije koja će im život učiniti lakšim. Aplikacija se zove Facebook Page Manager i dostupna je u App Store u nekoliko zemalja (trenutno), ali će narednih dana biti dostupna svima.

Ovo je veoma interesantan potez jer deluje kao da je deo sveobuhvatnije strategije Facebook – a u pravcu pokretanja individualnih aplikacija za specifične funkcije na jednom mestu, umesto pokušaja da se sve funkcije i servisi objedine u jednu glavnu aplikaciju. Ova aplikacija omogućava da se prijavite (ulogujete) kao stranica, za razliku od dosadašnje mogućnosti da se prijavite isključivo kroz vaš lični nalog, što je izazivalo osnovnu zabunu kod većine korisnika u prethodnom periodu. Ovaj problem su posebno iskusili svi oni koji održavaju nekoliko Facebook stranica.

Čak i najednostavnije aktivnosti, kao što je objavljivanje fotografija u hodu kroz mobilnu aplikaciju, predstavljale su naporno iskustvo. Odlično je videti da je Facebook svojim najznačajnijim klijentima obezbedio alat koji će im omogućiti da održavaju svoje stranice efektnije. Novine se sastoje u sledećem:

  • Sada, kada se prijavite, možete se ulogovati kao stranica i koristiti aplikaciju čak i ako posedujete samo poslovnu stranicu. Ovo će uvećati interakciju i omogućiće vam da imate bolji pregled prisustva vaše poslovne stranice na Facebook – u uopšte.
  • Jedan od najvećih problema u prethodnom periodu bio je prijavljivanje kao privatni korisnik, ali sada možete da se ulogujete kao pojedinačna stranica i filtrirate opcije ako su vam potrebne.
  • Ukoliko želite da otkrijete ko je “lajkovao” vašu stranicu i kako izgledaju njihovi profili, sada vam ova opcija u prvom planu, centralno postavljena, pruža priliku da imate pregled u realnom vremenu kako se pojavljuju, to jest kako dolaze na stranicu.
  • Jedna od najvećih tema u prethodnom periodu rada odnosila se na to da je bilo veoma teško videti kakvu vrstu interakcije vaša stranica ostvaruje ukoliko se pregleda sa mobilnih uređaja. Ovo je rešeno putem ovog jednostavnog prozora.
  • Iako se statistika ne prikazuje toliko detaljno kao što je slučaj sa desktop verzijom sajta, omogućen je bolji pregled vaše Facebook stranice i pregled kako ona radi za vas.Sa prethodnim aplikacijama bilo je nemoguće steći uvid šta se zaista dešava na vašoj Facebook stranici, ali sada možete videti svaku interakciju kroz, za to posobno namenjenu, stranicu sa notifikacijama.

Ovo je briljantan i neočekivan potez od strane Facebook – a. Ono što je postalo jasno je činjenica da postoji toliko toga što Facebook može spakovati u osnovnu aplikaciju i da je vidljivo da razmišljaju o svojim korisnicima, tako da je ovo odličan znak. Ono što će biti interesantno pratiti je koliko će još dodatnih aplikacija Facebook iznedriti oko svojih najvažnijih proizvoda poput Messenger – a i Facebook stranica. Evidentno je da postoji jasna strategija po pitanju zaokruživanja usluga oko mobilne tehnologije i u većini slučajeva je veoma pametna. Dakle, poigrajte se i sami i kreirajte sud o ovome.