Facebook je izbacio najnoviju alatku za kolaborativne aktivnosti, nazvanu “Groups for Schools”. Nova mogućnost je namenjena prevashodno visokim školama, odnosno univerzitetima, a za sada će biti dostupna koledžima na teritoriji Severne Amerike. Naime, fakulteti će moći da kreiraju posebne grupe za časove, studentske organizacije, i tako dalje. Samo oni koji koriste odgovarajući .edu adresu će imati pristup novim grupama, odnosno moći će biti članovi ovih grupa.

Kao deo ove inicijative, Facebook je omogućio i deljenje malih fajlova. Naime, ideja je da se omogući deljenje lekcija, rasporeda i drugih stvari koje su od značaja za studente. Svakoj grupi je omogućeno da deli do 25 MB fajlova. Treba imati u vidu da ovo ograničenje nije zvanično objavljeno, ali je to ograničenje na koje se trenutno nailazi. Exe fajlovi ne mogu biti deljeni kako bi se sprečilo prisustvo malvera. Takođe, očekuje se da će Facebook vršiti monitoring vezan za deljenje sadržaja koji narušavaju intelektualna vlasništva. Korisnici će videti notifikacije u svojim newsfeed-ovima, odakle će moći direktno da pristupe preuzimanju fajlova.

Za sada, kao što smo rekli, ova opcija je na raspolaganju samo manjem broju univerziteta sa područja SAD. Groups for Schools će postepeni biti širen. Zanimljivo je da je Mark Cukerberk pre Facebook-a radio na peer-to-peer file-sharing projektu imena Wirehog. Takođe, Facebook je tokom 2010. godine kupio file-sharing sajt Drop.io.

Izvor: Arstechnica