Dok je poslovni svijet prilično iznenađen padom Facebookovih dionica, ova društvena mreža počela je testirati novi izgled Timelinea za korisničke profile.

Facebook je potvrdio da testira novi Timeline, piše Silicon Republic. U korisničke profile namjerava uvesti sitne vizuelne promjene, međutim kompanija zasad još nije potvrdila da će one postati standard za sve članove ove društvene mreže.

U novom izgledu vaše ime, kao i drugi detalji koje ste odlučili pokazati “prijateljima” – kao što su zaposlenje, mjesto prebivališta, školovanje i sl. – premješteni su na desnu stranu profilne fotografije, te sada prelaze preko panoramske slike Timeline covera.

To skreće pažnju na samog korisnika, odnosno odvlači pažnju od velike panoramske slike koja dominira na vrhu profila. Problem koji bi se pritom mogao pojaviti, ako ovo postane standard, je taj da bi profilnu fotografiju trebalo pažljivije birati jer bi u suprotnom ključne informacije o korisniku mogle biti nečitljive.

Na mjestu na kojem su bili smješteni podaci o samom korisniku, sada su u novom dizajnu preko cijele širine smješteni linkovi za različite module (Prijatelji, Fotografije, Mape…). Za njihov prikaz koriste se standardizovane ikone umjesto, kao do sada, slike koje su prilagođene s vaše stranice.

Pažljivi promatrač primijetiće da su “Likes” preimenovani u “Favorites”, što je zanimljiva promjena u Facebookovoj terminologiji. Dugme “Like” postalo je sinonim za Facebook – zašto sada mijenjati tu terminologiju?

Tu je i novi link “Summary”, koji vodi na listu korisnikovih najvažnijih događaja u životu kako su oni dokumentovani u njegovom Timelineu.

Novi dizajn je čišći i, čini se, znatno funkcionalniji, pa ne bi trebalo biti velikih iznenađenja ako ga tokom vremena dobiju svi članovi Facebooka.