Hej, šta ima, kako si?” sve ređe dobijamo u naš SMS inbox. Umesto toga, sva privatna, ali i poslovna komunikacija se preselila na Facebook.

A i zašto da ne? Facebook je besplatan, ne ograničava dužinu poruka, niti njihovu sadržinu, a i velikoj većini vlasnika mobilnih telefona stalno je dostupan.

Mobilni operateri zbog toga sada lupaju glave kako povratiti ili nadomestiti uslugu koja im je do sada donosila od 20 do 30 odsto prihoda. Međutim, ta koka, po svemu sudeći, više neće donositi zlatna jaja.

Operateri su u tom periodu izdašno koristili mogućnost trenutne pisane komunikacije i još izdašnije je i naplaćivali. Strategija pojedinačnog naplaćivanja svake poslate poruke ili opcija skupih paketa moraju da se promene ukoliko operateri žele da održe broj korisnika SMS usluga.

Zastrašivanje pitanjima bezbednosti komunikacije na Facebook-u više ne “pali” jer svaki napredniji korisnik (a takvih je mnogo) zna da ne treba da klikne baš na svaki link koji mu stigne u inbox. Što su zaradili, zaradili su – mobilni operateri moraju pronaći nova rešenja.

Jednu od mogućih solucija otkrili su danski operateri koji su ponudili SMS flat rate pakete, odnosno opcije koje korisnicima za određenu fiksnu nadoknadu (3-6 evra mesečno) nude neograničen broj poruka. Iako Danci svoju komunikaciju i dalje obavljaju uglavnom preko Facebook-a, SMS flat rate paketi su zaživeli na tržištu, na obostrano zadovoljstvo. Korisnici verovatno imaju osećaja da su dobili nešto “besplatno”, dok mobilni operateri ipak uspevaju da zadrže određeni deo prihoda od SMS-a.

Ipak, ključna reč u ovom slučaju je – navika. To je ono što do sada nisu mogli da dokuče mnogi marketinški stručnjaci, uključujući i one koji rade u Google-u i koji su hteli već nekoliko puta da pomute slavu Facebook-a kreirajući sopstvene društvene mreže.

Uprkos tome, Facebook opstaje sa 900 miliona korisnika i preko 3,71 milijardi dolara prihoda godišnje. Kao što je navedeno na početku, uprkos svojim nedostacima, Facebook je, na kraju krajeva, besplatan, jednostavan i uvek dostupan.

Paradoksalno je što su mu tu sveprisutnost obezbedili upravo mobilni operateri.

Postavlja se pitanje da li ćemo uskoro slušati pesmu “Facebook killed the SMS star”?

(trojka.rs/izvor: Mobil)