Analitičar Erik Džekson rekao je CNBC – ju da veruje da će Facebook nestati do 2020. godine, s obzirom da se već muči da realizuje svoju mobilnu platformu. U najmanju ruku, ovakva tvrdnja bi se mogla nazvati diskutabilnom, budući da se oko 900 miliona ljudi loguje na ovu društvenu mrežu na dnevnom nivou. Ipak, Erik Džekson kaže: “Za 5 do 8 godina Facebook će nestati baš kako je nestao i Yahoo. Yahoo i dalje pravi profit, i dalje ima 13 000 zaposlenih, ali njegova vrednost je 10% onoga koliko je firma vredela 2000. godine. Uprkos svemu, ona polako nestaje.”

Erik je svoje mišljenje formirao prateći trendove kako se različite generacije web kompanija pojavljuju tokom vremena. Yahoo je, kako kaže, pripadnik prve generacije koja je uvela velike portale. Sa dolaskom druge generacije, sačinjene od kompanija kao što je Facebok, Yahoo i njegovi savremenici polako počinju da blede. Treća generacija, koja tek dolazi, zasniva se na prebacivanju na mobilne platforme, polje u kojem Facebook već duže vreme muku muči.

“Kada pogledate ove tri generacije, bez obzira koliko su one bile uspešne, ili to i dalje jesu, taj uspeh se ni u kom slučaju ne prenosi sa generacije na generaciju. Nije bitno koliko novca imate u banci, niti je bitno koliko doktora nauka radi u vašoj kompaniji. Pogledajte kako se Google namučio da se transformiše, pa je sasvim jasno da će i Facebook proći kroz iste izazove u svojoj transformaciji u mobilnu platformu”, rekao je Erik Džekson.

izvor: IT Box