Društvena mreža Facebook počela je da verifikuje naloge javnih ličnosti čije aktivnosti prati najveći broj ljudi. “Obični smrtnici” za sada ne treba da brinu.

Kako piše PC World, kada je nalog jednom verifikovan, korisnik će dobiti mogućnost da koristi nadimak ili umetničko ime kao Facebook ime i pojavljivaće se češće na listi ljudi za koje vam Facebook preporučuje da počnete da pratite njihove javne statuse, linkove i fotografije iako se sa njima niste “sprijateljili”.

Prema pisanju sajta TechCunch, verifikacija naloga počinje odmah, a na početku priliku da dokažu da oni stoje iza svojih naloga imaće korisnici koji imaju najviše pratilaca na svojim nalozima.

Pristup je sličan onom na Twitteru – ne možete sami i dobrovoljno da budete verifikovani, već mora da vas izabere domaćin, u ovom slučaju Facebook tim, koji vam onda nudi da se verifikujete.

Za one koji mogu da se verifikuju, procedura podrazumeva da moraju da ponude na uvid fotografiju sa nekog dokumenta koji izdaje država, ili dva dokumenta koji mogu da posluže za identifikaciju (kao što su kreditna kartica ili krštenica). Facebook, ipak, obećava da dokumenti služe samo za uvid i da neće biti čuvani nakon indentifikacije.

Nakon što mu je nalog jednom verifikovan, korisnik će moći da izabere drugo ime ili nadimak koji će se pojaviti pored njegovog imena na Facebook nalogu, što je posebno bitno za glumce ili pevače koji se koriste umetničkim imenima ili nadimcima.

Procenjuje se da je ovaj potez Facebooka zapavo reakcija na rešenja koja je usvojio Twitter, pa možda i Google+. Ipak, za razliku od dve konkurentske društvene mreže, na Facebooku (za sada) nećete videti oznaku da li je nečiji nalog verifikovan ili ne.

Kako stvari stoje, ova promena za sada neće zahvatiti “obične smrtnike” koji koriste najpopularniju društvenu mrežu.

(MONDO)