Iako su u Facebook-u korisnicima omogućili rok od sedam dana u kojem mogu proučiti sve opcije na Timeline-u pre nego on postane vidljiv svima, ova je opcija izazvala pravu paniku u Finskoj zbog čega su korisnici počeli masovno brisati arhive poruka i chatova, a neki su u potpunosti ugasili svoje naloge na ovoj društvenoj mreži.

Do problema je došlo kada su se među finskim korisnicima Facebook-a pojavile informacije kako ova mreža ima veliki bezbednosni propust i kako se na Timeline-u prikazuju privatne poruke i chatovi – jedan korisnik je čak objavio i screenshot svoje stranice koji je trebao potvrditi ovaj veliki propust.

Ova je informacija odmah uzbunila i ekipu iz Facebook-a jer je jasno da bi ovakav propust bio prava katastrofa za društvenu mrežu i sve korisnike – pogotovo u vreme kada pripremaju izlazak na berzu. Ali, nakon što su u Facebooku sproveli istragu, objavili su da se ovde ne radi o propustu niti su na Timeline-u objavljene privatne poruke i chatovi, već su na površinu “isplivale” stare javne objave koje su korisnici ili njihovi prijatelji postavljali na zid na ovoj mreži.

Mnogi su na te objave zaboravili, s obzirom da su neke stare godinama i retko je ko preglea svoj profil i starije objave, ali kako se sada te objave mogu videti odmah na naslovnici Timeline-a, mnogi korisnici su ostali šokirani sa onim što su videli.

Usledile su negativne reakcije, napad na Facebook i ponovno priče o kršenju prava privatnosti.
Ovde ipak treba upozoriti na jednu stvar – reč o stvarima koje su korisnici u prošlosti objavili javno – dakle te statuse, komentare, fotografije i slično su korisnici sami postavili na Facebook i nisu ih zaštitili, tj. ostavili su mogućnost da oni budu dostupnim svim korisnicima ove društvene mreže, a ne samo njihovim prijateljima pa nije reč o nikakvim privatnim podacima.

Sada su se svi ti podaci ponovno pojavili na naslovnoj stranici i svima su dostupni sa samo par skrolovanja mišem prema dole te su se mnogi prisetili stvari koje su radili u mladosti, a koje bi danas želeli zaboraviti pa jasno zašto su toliko ogorčeni jer ih Timeline podsetio na brojne “prošle grehe”.

Upravo zbog ovakvih je situacija Facebook omogućio sedmodnevni testni period za Timeline i naš savet je da ga svakako iskoristite. Uzmite si koji sat i pregledajte sve vaše objave na ovoj društvenoj mreži – šta god vam se ne sviđa možete obrisati, sakriti sa Timelinea ili zaštititi podatke tako da oni više nisu dostupni svima, već samo vašim prijateljima ili samo vama.

Takođe, ovo je još jedno upozorenje svim korisnicima Facebook-a kako bi trebali da pripaze šta sve stavljaju na ovu društvenu mrežu – jer nikad ne znate može li vas neka izjava ili npr. fotografija u pijanom stanju koju ste na Facebook-u objavili pre par godina u budućnosti koštati posla, prijateljstva, veze i slično.