GIMP (GNU Image Manipulation Program) je, kao što mu i samo ime kaže, program za obradu fotografija i predstavlja besplatnu i potpunu zamenu za Adobe Photoshop.

Osnovna karakteristika koja GIMP-u daje mogućnost da bude konkurencija komercijalnim programima za obradu fotografija jeste dobra podrška od strane zajednice koja se bavi razvojem GIMP-a, kao i od strane samih korisnika koji najčešće i sami aktivno učestvuju u njegovom razvoju.

GIMP je pod GNU GPL licencom što znači da je besplatan i opensource. Činjenica da je GIMP opensource je jedna od njegovih najvećih prednosti u odnosu na komercijalne programe, pošto je sam kod programa otvoren to znači da svako može da ga menja i prilagodjava svojim potrebama i redistribuira bez bilo kakvih problema sa zakonom (sve dok se drži GNU GPL licence), ovakav pristup i ideologija, kao i u slučaju drugih opensource programa, urodili su plodom i GIMP sa svakom novom verzijom postaje sve bolji.

Ono što u osnovi čini GIMP jeste veoma jednostavna paleta alata (Prvi prozor na fotografiji – Toolbox), iako ćete nju najviše koristiti, ona zapravo u opšte ne odaje utisak prave moći koju ovaj program poseduje, ono što zapravo čini srž GIMP-a nalazi se u glavnom meniju gde su po kategorijama razvrstani razni plug-in-ovi.

Već na samom početku smo rekli da je GIMP opensource i da je to njegova najveća prednost, ali to ne znači ništa dok se i sami ne uverite i ne vidite pregršt dodataka koji postoje za ovaj program i koji mu daju neverovatne mogućnosti za obradu fotografija.

Standardno GIMP dolazi sa osnovnim setom plug-in-ova koji će vam dati veliki broj mogućnosti za manipulaciju i obradu fotografija, ako se ipak na listi ne nalazi Vama potreban plug-in možete ga i sami napisati, naravno to podrazumeva da poznajete C programski jezik u kom je i sam GIMP napisan, ipak najpoželjnije je da, pre nego što počnete da pišete svoj plug-in, prvo proverite da li takav plug-in postoji, kako ne biste uzaludno trošili svoje vreme izmišljajući nešto što već postoji, to možete učiniti na oficijalnom GIMP sajtu.

Trenutna stabilna verzija je: V2.6.12

GIMP je dostupan na Linux, Mac OS i Microsoft Windows platformi.

Više informacija na: http://www.gimp.org/

Plug-in-ove za GIMP možete preuzeti sa ove lokacije: http://registry.gimp.org/