SUDEĆI PREMA FOTOGRAFIJAMA KOJE su “procurele” u internet dnevnik Talk Android, Google će uskoro ponuditi uslugu za čuvanje podataka u oblaku nazvanu Google Drive.

Korisnicima nove Googleove usluge će na raspolaganju biti 5 GB besplatnog prostora za čuvanje podataka, uz mogućnost da taj kapacitet povećaju plaćanjem pretplate. Korisnici će moći da pristupe usluzi Google Drive sa svojih stonih, prenosivih i tabličnih računara ili pametnih telefona, navodi se u internet dnevniku Talk Android.

Ukoliko se ove informacije pokažu kao tačne, to će značiti da se i Google uključio u nadmetanje na tržištu usluga za čuvanje podataka u oblaku. Isti kapacitet kao i Google Drive (5 GB) besplatno nude i usluge Box, iCloud i Amazon Drive, dok usluga Dropbox nudi 2 GB besplatnog prostora za skladištenje.

Još uvek nije poznato koliki prostor za skladištenje podataka će Googleovi korisnici moći da koriste uz plaćanje pretplate, ali se pretpostavlja da će on biti između 50 GB, koliko nude usluge Box, iCloud i Amazon Drive, i 100 GB koliko nudi Dropbox.

Konkurencija na tržištu usluga za skladištenje podataka u oblaku se zahuktava, posebno otkako su veliki “igrači” odlučili da se uključe u nadmetanje (Amazon u martu, a Apple u junu prošle godine). Kompanija Google ima izvesna iskustva u ovoj oblasti, budući da korisnicima već nudi uslugu Google Music, koja ljubiteljima muzike omogućava čuvanje kolekcije do 20.000 muzičkih numera, kao i pristup i pretraživanje baze sa imenima muzičara, tekstovima pesma i naslovima objavljenih albuma pomoću računara ili pametnih telefona.

Iako Google još nije objavio datum pokretanja svoje nove usluge, spekuliše se da će to biti 16. april.

 

izvor: mikro