Najpoznatiji web pretraživač Google, uskoro će drastično promeniti svoj koncept pretraživanja i indeksiranja Interneta. Umesto pogađanja reči i pojmova koje unosite…

Najpoznatiji web pretraživač Google, uskoro će drastično promeniti svoj koncept pretraživanja i indeksiranja Interneta. Umesto pogađanja reči i pojmova koje unosite, po novom principu vi ćete u pretraživač unositi pitanje, a Google će vam servirati odgovor i to iz vlastite baze podataka. Prema tome, za nekoliko meseci Google na vaše upite više neće samo izbaciti ‘listu plavih linkova’, već će u top rezultatima ponuditi informacije – odgovore na pitanje koje ćete vi postaviti u pretraživaču.Tim potezom Google postaje sličniji Microsoftovom Bingu, drugom najpopularnom pretraživaču u SAD-u. Pretraživač Bing radi upravo na principu pitanje-odgovor.

Google je u tajnosti prikupio podatke o 200 miliona osoba, mesta i proizvoda. Nova verzija traženja na Googleu korisnicima će davati informacije o jednom od tih ‘entiteta’ koji ih zanima. Umesto oslanjanja, na primer na Wikipediju, Google će sam osigurati određenu informaciju.

U 2010. Google je stekao FreeBase, kompaniju ‘grafa znanja’ te je proširio bazu ‘entiteta’ sa 12 miliona na današnjih 200 miliona. Neimenovani izvori izjavili su za Wall Street Journal da će sa ovom dramatičnom promenom Google krenuti tokom idućih par meseci.