Google od skora radi na ozbiljnom unapređenju sopstvenog pretraživača, kako bi on gledao dalje od reči i pronicao u suštinu onoga što korisnik pokušava da pronađe. Ove nedelje pametniji Google je već lansiran u Sjedinjenim Državama, a očekuje se da će uskoro biti dostupan i širom sveta. Google – ov direktor za proizvode, Džek Menzel, navodi da će prva verzija novog pretraživača u bazi imati preko pola milijardi ljudi, mesta i pojmova, kao i 3.5 milijardi podataka koji ih bliže određuju.

Grafikon znanja je nova primenjena tehnologija koja će po ključnim rečima moći da raspozna da li se pretraga odnosi na ljude, mesta ili pojmove. Samim tim, već na prvoj strani pretrage po ključnim rečima naći će se različite informacije koje će odgovoriti na preko trećinu pitanja koje bi korisnici mogli da postave. Podaci koji će biti objavljeni na prvoj strani zavise od prethodnih pretraga korisnika, što znači, kako kažu predstavnici Google – a, da je ovo korak ka novoj generaciji pretraživanja u kojoj se koristi kolektivna inteligencija interneta. Ovo će u neku ruku smanjiti broj poseta drugim sajtovima, zato što će korisnici koji traže osnovne informacije moći odmah da ih vide, umesto da otvaraju druge stranice.

Google će na osnovu vaših upita izbaciti određenje „predložene teme“, koje će, kada se opredelite za jednu, značajno suziti polje pretrage i dati opsežnije informacije o pojmu koji pretražujete. Na primer, ukoliko ukucate reč „Andromeda“, pretraživač će „shvatiti“ da korisnik pretražuje informacije vezane za galaksiju, televizijsku seriju ili švedski rok bend. Klikom na jednu od ponuđenih tema, pretraga će biti prerađena. Ukoliko rešite da pretražujete poznate ličnosti, sa desne strane pojaviće se slika sa osnovnim podacima o toj osobi, a sa leve strane svi linkovi koji bi mogli zanimati korisnika. Tako da, ukoliko na primer, u pretragu ukucate „Loreen“, zainteresovani njenom pobedom na Evroviziji, u gornjem levom uglu dobićete informacije o njenom punom imenu, datumu rođenja i kratki isečak iz njene biografije.

izvor: IT Box