VAŠINGTON – Holivudska industrija zatražila je od američkih sudova da ugase veb-sajt za razmjenu fajlova “Hotfile”, poslije slične akcije protiv sajta “Megaupload”.

U sudskim dokumentima koji su otpečaćeni ove sedmice navodi se da je Američko filmsko udruženje (MPAA) podnijelo zahtjev u formi koja, ako bude usvojen, može da dovede do direktne akcije bez dugog suđenja.

“Hotfile” tvrdi da uklanja fajlove sa materijalima koji krše autorska prava. Informacije o novoj akciji holivudske industrije prenio je “Mediapost News”.

Podnosioci zahtjeva su filmski studiji “Dizni”, “Foks”, “Univerzal”, “Kolumbija” i “Vorner”.

Oni tvrde da “‘Hotfile’ aktivno učestvuje u masovnom kršenju autorskih prava, čime podstiče svoje poslovanje”, da “više od 90 odsto fajlova skinutih sa ovog veb-sajta sadrže piratski materijal”, te da skoro svi korisnici “Hotfilea” krše autorska prava.

Filmski studiji navode da je identičan model poslovanja primjenjivao i “Megaupload”, odnosno da je veb-sajt isplaćivao novac korisnicima na osnovu toga koliko puta je neki njihov fajl preuzet sa ovog servisa.

“Hotfile” nije odgovorio na zahtjev BBC-a za intervjuom, ali je na svojoj stranici objavio da je uveo izmjene u sporni program kako bi “olakšao identifikaciju osoba koje neprestano krše autorska prava”, uz najavu da će “agresivnije” gasiti korisničke naloge.