Prije par dana sam imao zanimljiv slučaj zbog kog sam odlučio  da napišem ovaj tutorijal, naime na laptopu koji mi je došao na servis, bio je pokvaren dvd uređaj i jedini način da se instalira operativni sistem bio je da se odradi instalacija sa USB diska.Evo kako sam ja to uradio.

Za potrebe instalacije ja sam koristio USB memoriju od 4 GB, kao što se vidi nakon kopiranja fajlova ostalo je još oko 900 MB prostora.


Takođe pored pomenute USB memorije, za ovo će nam trebati i instalacioni disk Windows 7 ili Windows 8 operativnog sistema kao i ispravan računar na kome ćemo to sve uraditi.

Korak 1:

Ubacite svoju USB memoriju u bilo koji USB port na vašem računaru.

Otvorite command prompt kao administrator, to ćete napraviti tako što pronađete shortcut do command prompta i desnom tipkom miša kliknete na njega i nakon toga kliknete na „Run as administrator“. Kao alternativu, možete iskoristiti naredbu „run“ i to tako da nakon što u prozorčić upišete „cmd“ pritisnete Ctrl + Shift + Enter.

Trebali biste doći do c:\Windows\system32 (ako pretpostavimo da je vaša postojeća instalacija OS-a na C disku).Upišite naredbu “diskpart” kako bi ušli u Disk Partition command line alat, koji vam omogućava da formatirate i particionirate aktivne diskove.

Upišite “list disk” da bi vam se pokazala lista svih aktivnih diskova na vašem računaru, svakom od njih biće dodijeljen broj. Zabilježite broj ispred vaše USB memorije, najlakši vam je način da znate koji je on tako da pogledate kapacitet i broj diska

Dalje, upišite ove naredbe, ovim redom, jednu po jednu:

Select Disk # (Umijesto znaka # upišite broj pod kojim se nalazi vaša USB memorija. Ja sam upisao “Select Disk 1” jer je u mom slučaju USB memorija time označena)

Clean (Briše sve particije sa odabranog diska, uključujući i one sakrivene)

Create Partition Primary (Kreira novu primarnu particiju sa defaultnim parametrima)

Select Partition 1 (Fokusira se na novu primarnu particiju)

Active (Postavlja fokusiranu particiju kao aktivnu i „informiše“ USB firmware da je to ispravna sistemska particija)

Format FS=NTFS (Formatira particiju u NTFS file sistem. Ovo može potrajati nekoliko minuta, zavisno o veličini USB memorije.)

Assign (Daje USB memoriji slovnu oznaku, u mom slučaju „F“, zabilježite tu oznaku.)

Exit

Ako je sve prošlo kako treba, novi disk će se pokrenuti i dobićete izgled kao na slici

Korak 2:

Ubacite instalacioni DVD  sa windows 7 ili windows 8 u vaš dvd rom i u command promptu otipkajte sledeće  (bez navodnika) “xcopy D:*.* /s/e/f F:” gdje je D oznaka vašeg DVD roma gdje ste ubacili instalacioni disk, a F oznaka vaše USB memorije

Ovaj proces će potrajati neko vrijeme dok se sve sa diska kopira na vašu usb memoriju.

Kada je sve završeno pokrenite komandu  u command promptu (bez navodnika) “del F:\sources\ei.cfg” i vaša USB memorija sa instalacijom Windows 7/8 je spremna.

Ostaje još da podignete sistem sa te memorije i pokrenete instalaciju na standardan način.

SRETNO!