Hakeri su preplavili Internet virusom koji je kreiran da krađom Facebook lozinke dođe do ličnih podataka.

Preko 400 miliona korisnika Facebooka našlo se na meti hakera koji su preplavili Internet virusom specijalno dizajniranim da ukrade lozinke od društvene mreže, a time omogući cyber kriminalcima pristup ličnim podacima i šiframa računa u banci, javlja Reuters.

Modus operandi je sljedeći: na vaš mail dolazi poruka u kojoj stoji da je vaš korisnički račun na Facebooku resetiran te da morate otvoriti prilog (attachment) kako bi kreirali novu lozinku. Otvaranjem priloga “skida” se nekoliko malicioznih programa, među kojima je i virus koji krade lozinke.

Kao i kod svi dosadašnjih napada ovog tipa, hakeri obmanjuju korisnike šaljući viruse putem legitimnog Facebookovog e-maila.

Čelni ljudi Facebooka upozoravaju sve svoje korisnike da ne otvaraju mailove naslovljene “Facebook password reset confirmation customer support”, te da upozore sve svoje prijatelje da čine isto.

Iz McAfeea, kompanije za sigurnost na Internetu, kažu kako je širom Evrope, SAD-a i Azije poslano na desetke miliona spamova s virusom, te da očekuju milione inficiranih računara.

“Ako koristite Facebook kao mamac, preko 400 miliona njegovih korisnika može potencijalno kliknuti na zaraženi prilog. Samo 10 postotni uspjeh garantuje 40 miliona zaraženih računara”, rekao je Dave Marcus, direktor u McAfeeu.

Izvor: Metro-portal.hr