DVOJICA JAPANSKH NAUČNIKA NAPRAVILA su ručni uređaj koji omogućava daljinsko ometanje govora. Iako može biti koristan u brojnim slučajevima i situacijama, uređaj je zbog mogućih zloupotreba i veoma opasan, jer osujećuje slobodu govora, doduše ne kroz cenzuru, već uticajem na kognitivne procese u mozgu.Tvorci ovog uređaja su doktori nauka Kazutaka Kurihara iz Nacionalnog instituta za naprednu industrijsku nauku i tehnologiju, i Kodži Cukada sa univerziteta Očanomizu.
Njihov uređaj, koji je još uvek samo prototip, koristi kombinaciju usmerenog mikrofona i usmerenog zvučnika da omete govor naciljane osobe. Radi tako što mikrofonom snima govor osobe naciljane laserskim usmerivačem i preko zvučnika ga emituje nazad s kašnjenjem od oko 0,2 sekunde. Time kod govornika izaziva efekat zakasnele slušne povratne sprege (Delayed Auditory Feedback, DAF), za koju se zna da izaziva prekide u govoru.

„Ovaj efekat može da izazove smetnje kod ljudi, ali ne stvara nikakvu fizičku nelagodnost i nestaje čim osoba prestane da govori“, napisali su Kurihara i Cukada u svom radu pod naslovom „Ometač govora: Sistem koji veštački izaziva smetnje u govoru pomoću zakasnele slušne povratne sprege“ (SpeechJammer: A System Utilizing Artificial Speech Disturbance with Delayed Auditory Feedback). „Komunikacija je važno sredstvo za rešavanje konflikata, ali postoje mnogi slučajevi u kojima negativni aspekti govora postaju barijera za njihovo mirno rešavanje, što u nekim situacijama šteti i društvu.“

Naravno, mnogi se neće složiti s ovakvim stavom. Dobra strana primene ovog uređaja je recimo obezbeđivanje tišine u nekom delu sobe  ali lako se mogu zamisliti i slučajevi u kojima bi taj uređaj mogao poslužiti kao oružje, ili sredstvo da se utiša bilo ko s kim se korisnik uređaja ne slaže, a ko zna za šta sve još.


izvor:  Mikro