Ukoliko niste sigurni šta sve ne smijete napraviti, ukoliko se i dalje želite neometano služiti Facebookom, ovo je lista koji će vas zanimati.

Od golotinje do promjena imena, ova društvena mreža ima priličan broj pravila koja morate poštivati kad objavljujete informacije o sebi, a obzirom na trenutnih 955 miliona korisnika, nije ni čudno da su prilično ozbiljni u provođenju tih istih pravila, javlja Huffington Post.

U nekim slučajevima u pitanju su pravila koja su primarno stvorena kako bi zaštitila korisnike i njihovu privatnost, ali ponekad se njihove zabrane čine prilično smiješne.

Provjerite šta nikako ne smijete raditi ukoliko se ne želite suočiti s blokadom:

Dojiti

Ova “kontroverzna” zabrana već je nekoliko puta uzbudila javnost, a spada u regulativne odredbe prema kojima na Facebooku ne smijete objavljivati obnažene fotografije. Mnoge majke bune se protiv ove zabrane, a Emma Kwasnica jedna je od zagovornica ukidanja ovog pravila te često objavljuje fotografije dojenja zbog čega joj je profil bio blokiran već pet puta. Ona je čak pokrenula protest koji je ispred Facebookovog sjedišta održan za vrijeme Sedmice dojenja u SAD-u.

Pretvarati se da ste Mark Zuckerberg

Čini se da na Facebooku smije biti samo jedan Mark Zuckerberg. Prema izvještaju PC Maga 2011. godine Mark S. Zuckerberg izbačen je s Facebooka zbog “krađe identiteta”. Ali, ovaj je advokat iz Indiane prije isključivanja s društvene mreže imao i drugih problema – zbog imena gotovo identičnog osnivaču stranice dnevno je primao gotovo 500 zahtjeva za prijateljstvo. Nakon što je priča dospjela na nekoliko naslovnica tvrtka se izvinula advokatu i vratila mu njegov profil.

Imati isto ime kao slavne osobe

Selenu Gomez nedavno je blokirao Facebook. Ali, u pitanju nije bila mlada pjevačica i glumica, već djevojka iz New Mexica koja se jednog dana pokušala ulogirati na Facebook i otkrila da joj je profil blokiran jer je zaključeno da imitira slavnu imenjakinju.

Zvati se svojim slavnim pseudonimom

Slavnom Salmanu Rushdieju na neko je vrijeme blokiran profil jer je Facebook smatrao da se mora predstaviti pravim imenom. Piščevo je prvo ime, naime, Ahmed, a svijet ga zna prema srednjem imenu Salman. Nakon “incidenta” pisac je na Twitteru napisao: “Dragi #Facebook, to što me tjerate da promijenim svoje FB iz Salman u Ahmed Rushdie jednako je tome da ste J. Edgara natjerali da postane John Hoover”. Ubrzo nakon toga vraćen mu je profil.

Koordinirati hakerske napade

Operacija Payback zloglasnih Anonymusa pokrenuta je kako bi se srušila stranica Vise nakon što su oni odbili donaciju WikiLeaksu. Jedan je haker okupio ljude na Facebooku i Twitteru kako bi isplanirao napad, nakon čega su mu blokirani računi na obje mreže.

Praviti se da imate više od 13 godina

2011. godine iz Facebooka su obavijestili da dnevno prosječno gase čak 20.000 “maloljetničkih” profila. Tvrtka ima vrlo stroga pravila kad su u pitanju djeca i korištenje Facebooka i samo je starijima od 13 godina dozvoljeno služiti se ovom društvenom mrežom.

Objavljivati čudne slike svoje djece

Lauren Ferrari zabranjen je pristup Facebooku nakon što je objavila fotografiju petogodišnje kćerke koja se pravi da doji svoju mlađu sestru. I dok ona nije smatrala da je fotografija na bilo koji način sporna i Facebook i policija mislili su suprotno. Policija iz Seattlea optužila ju je da je “loša majka”, a to je pokrenulo čitav niz rasprava o tome šta se smije, a šta ne smije objavljivati na Facebooku.

“Spamati” svoje “prijatelje”

Prema javljanju PC Worlda Adam Guerbuez kažnjen je novčanom kaznom od čak 873 miliona  dolara nakon što je poslao više od četiri miliona “spamerskih” poruka o povećanju penisa, pornografiji i marihuani. Iz tog je razloga izbačen s Facebooka i 2010. godine bio prisiljen proglasiti osobni bankrot.

Izvor: Doznajemo