Imate sajt i odlučili ste da počnete da sarađujete sa oglasnim mrežama. Međutim, ako prvog meseca ne ostvarite rezultate kakve ste očekivali, ne znači da treba da odustanete. Nastavite da eksperimentišete sve dok ne nađete najbolje rešenje  i zadovoljavajuću zaradu za vaš portal. U nastavku je nekoliko tehnika koja mogu da vam pomognu u tome.

Proverite poziciju i format oglasa

Odabir pozicije na koju će se postaviti oglas, kao i sam format, od ključne su važnosti za zaradu. Nije svejedno da li je oglas u trećem ili prvom skrolu, kao i da li je u pitanju aktraktivniji format banera poput 300x250pxl ili 728×90, ili neki na koji se manje klikće poput 468×60 (prema najnovijim podacima, na njemu se ostvaruje najmanji obim interakcije sa korisnicima). Takođe, potrebno je uraditi i analizu posećenosti kompletnog sajta i oglase pozicionirati na strane koje su tradicionalno dobro posećene.

Iskombinujte najbolji mix

Odaberite različite vrste oglasa i probajte koje forme najbolje prolaze konkretno na vašem portalu. Generalno, postoji uverenje da tekstualni oglasi slabije prolaze na forumima, ali takve stvari je najbolje istestirati u praksi i videti na koje formate vaši posetioci najbolje reaguju. Uopšteno govoreći, video oglasi i baneri su dobro rešenje za forume i portale sa puno teksta (poput informativnih), tekstualni oglasi za zabavne koji su krcati multimedijalnim sadržajem, dok je in-text kao diskretna forma kompatibilna sa velikim brojem žanrova.

Ponudite raznovrsnost

Svi znamo da internet korisnici postaju sve zahtevniji kada je u pitanju privlačenje njihove pažnje, interesovanja i iniciranje željene akcije. Stoga su kontekstualne kampanje dobro rešenje, jer se plasiraju semantički  prema ključnim rečima (u skladu sa interesovanjem korisnika), a oglasi se menjaju sa svakom novom stranom koju korisnik otvori. Na taj način, povećava se šansa za pridobijanjem klika koji vodi i do bolje zarade.  Zato je generalni savet da se pored usklađivanja oglašivača sa tematikom portala, akcenat stavi i na raznolikost i što veći broj kampanja, kako bi se ostvarila potrebna dinamika.

Radite na povećanju posećenosti

Kod takvih tzv. PPC (Pay-Per-Click) kampanja, gde zarada zavisi od broja klikova, važan faktor uspešnosti predstavlja broj posetilaca portala. Ukoliko vaša zarada stagnira, iako ste već probali različite kombinacije oglasa i uključili i dodatne pozicije, to može da znači da vam ne raste broj posetilaca ili da je prilično nizak. Preporučujemo vam sledeće taktike koji vam mogu pomoći da privučete novu publiku.

Budite zanimljivi i korisni

 • uključite više atraktivnih, korisnih ili popularnih sadržaja (možda i sa mogućnošću preuzimanja), poput audio i video materijala, fotografija, imenika, edukativnih prezentacija… Istraživanja pokazuju da su ovakvi portali veoma visoko rangirani među internet populacijom.
 • razvijte neku aplikaciju koja može da bude od koristi posetiocima i zbog čega će se često vraćati na vaš sajt. To npr. može da bude kalkulator za izračunavanje kamate (što je dobar primer iz prakse), shopping vodič, adresar ili npr. savetnik za putovanja….

Dobro se poziconirajte

 • Optimizujte vaš sajt za pretraživače, jer ćete time postići bolju rangiranost u pretrazi
 • postavite vaš sajt na neke od glavnih direktorijuma
 • pronađite sajtove bliske tematike i dogovorite se oko preuzimanja sadržaja i linkovanja na vaš portal

Umrežite se

 • postanite deo društvenih zajednica na netu kroz kreiranje i redovno ažuriranje Facebook strane i Twitter profila. To će vam omogućiti kontinuiranu interakciju sa čitaocima, obaveštavanje o novim sadržajima i održavanje postignutog nivoa posećenosti
 • promovišite ga na forumima i diskusijama
 • pokrenite blog u okviru sajta (ne zaborative da treba da bude zanimljiv, britko napisan i ličan)

Promovišite vaš sajt 

 • Postoji veliki broj tehnika koje možete da primenite kako biste skrenuli pažnju javnosti: od klasičnih PR tehnika, poput pisanja saopštenja za medije o važnom poslovnom rezultatu ili novini, organizovanja promocija (čak i online!), sponzorstava raznih događaja, sprovođenja istraživanja i anketa…). Neke od ovih tehnika mogu da budu prilično efikasne, a moguće ih je realizovati uz minimalne troškove
 • tražite od posetilaca da dodaju vaš sajt u favorite (bookmark)
 • kreirajte newsletter, ali vodite računa da ga šaljete samo onim posetiocima koji se sami prijave
 • organizujte nagradnu igru, takmičenje ili konkurs i ispromovišite ih i kroz vašu Facebook stranu.

I na kraju, ne zaboravite da je redovno ažuiriranje sadržaja ključni faktor za održavanje postojećeg korpusa posetilaca, privlačenje novih,  kao i za dobro rangiranje za pretraživačima.