Postoje dva načina kako možete izbrisati sve što imate na svom profilu na Fesjbuku. Pročitajte detaljna objašnjenja, korak po korak, kako to izvesti.

Mnogi su mogući razlozi zašto biste hteli da skinete sve što imate na svom profilu na Fejsbuku.

Šta god bio motiv, postoje dva načina kako možete postići to što želite: službeni i neslužbeni. Možete odabrati jedan od njih ili oba.

Službeni je način – koji Fejsbuk. podržava – pomoću alatke ‘Download Your Information’.

Fejsbuk će obaviti teži deo posla, ali moraćete se strpeti dok ne napravi kompilaciju svega što ste ikad objavili. Treba da kliknete nekoliko puta, pričekate dok ne dobijete e-poštu s obaveštenjem da je vaša arhiva spremna i potom je skinete naračunar.

Odaberite ovaj način ako želite doći do svega što vam je Fejsbuk voljan dati. I imajte na umu da je bilo slučajeva u kojima nije funkcionisalo.

Kako to učiniti korak po korak?

1) Otvorite ‘Account Settings’.

2) U ‘General Account Settings’ odaberite opciju ‘Download a copy of your Facebook data’ (nalazi se u dnu, levo).

3) Kad se stranica otvori, pročitajte sve i kliknite na zeleno dugme ‘Start My Archive’.

4) Fejsbuk će vas upozoriti da bi to moglo potrajati i da će tražiti proveru vašeg identiteta, pa potvrdite pritiskom na ‘Start My Archive’ još jednom. Ako ste uradili sve kako treba, pojaviće se obaveštenje da ćete dobiti e-poštu kad arhiva bude spremna.

5) Kada se vratite na stranicu ‘Download Your Information’, umesto zelenog dugmeta biće obaveštenje ‘Pending… We’re generating your personal archive. We’ll e-mail you when it’s ready.’

6) Obaveštenje će stići na adresu kojom ste se registrovali na Fejsbuk. U njoj će biti link. Kliknite na njega.

7) Odvešće vas opet na stranicu ‘General Account Settings’. Kliknite ponovno na link ‘Download a copy of your Facebook data’. Ukucajte lozinku, ako je Fejsbukuk opet zatraži.

8) Nakon toga, ponudiće vam zeleno dugme ‘Download Archive’, s obavestiti koliko je datoteka velika. Kliknite na njega.

9) Spremite na računaru pod nazivom kojim želite. Zbog veličine, verovatno će biti u .zip ili nekom sličnom formatu.

Drugi način

Drugi, neslužbeni način podrazumeva korišćenje ‘Activity Loga’. Da biste ga mogli koristiti, morate imati novi profil Timeline.

Veći deo posla pašće na vas. Moći ćete da skinete sve (odaberite ‘All’ u ‘Activity Logu’) ili bilo koju od ovih kategorija sadržaja: ‘Your Posts’, ‘Posts by Others’, ‘Posts with Location’, ‘Comments’, ‘Photos’, ‘Video’,…

Ovaj način je dobar ako želite da odaberete šta ćete da skinete. I imajte na umu da bi jednog dana Fejsbuk mogao napraviti nešto što će ga onemogućiti.

Kako to učiniti korak po korak?

1) Otvorite profil, kliknite na ‘Acivity Log’.

2) Trebalo bi da se pojavi sve što ste ikad podelili i objavili. Obratitepažnju na padajući meni ‘All’ u gornjem desnom uglu.

3) Kliknite na meni i odaberite šta želite skinuti. Odaberete li ‘All’, računajte da bi skidanje moglo potrajati.

4) Idite do dna stranice, kako bi se sve učitalo

5) Nakon što se učita, spremite u svoj pretraživač. Kod Chromea, kliknite na ikonicu francuskog ključa i odaberite ‘Save page as…’. Kod drugih, potražite odgovarajuću opciju pod ‘File’ ili tome slično.

6) Odaberite naziv datoteke. Pazite na format – treba da bude ‘Web Page, Complete’ ili ekvivalent toga.

Detaljnije uputstvo potražite na ZDNET-u.

Pogledajte i video.