Ako ste pogledali film ili bar čuli za film “The Avengers”, koji se od nedavno prikazuje u nasim bioskopima, onda ste verovatno bili oduševljeni načinom na koji Tony Stark (The Iron Man) koristi svoj računar. Postoji velika mogućnost da ćemo i mi uskoro moći da radimo to isto.

Predstavljamo vam the Leap motion. Leap nam donosi jedan potpuno novi način u interakciji sa našim računarima. Precizniji je od miša, funkcioniše jednako dobro kao tastatura i osetljiviji je od touch screen – a. Po prvi put otkako imamo računare, moći ćemo da ih kontrolišemo u 3 dimenzije i to samo prirodnim pokretima prstiju i šake.

Ovo nije sistem koji grubo mapira kretanje naše šake. Stvar je u tome što je The Leap tehnologija 200 puta preciznija od bilo čega što u današnje vreme može da se kupi i to po bilo kojoj ceni. Sa veličinom jednog običnog Flash drive – a, Leap može da razlikuje individualno kretanje pristiju i prati njihovo kretanje do 1/100 milimetra.

Ako bi ovo morao da uporedim sa nečim, uporedio bih ga sa prvim otkrivanjem miša. Leap je izbačen kao odgovor na pitanje koje su postavili u Leap Motion – u: “Šta bi moglo da ima prirodan osećaj kod korišćenja računara?”. Sa Leap – om jednim pokretom šake menjate stranicu na browser – u, na primer,  a i instalacija je krajnje jednostavna. Ukljucite sistem preko USB porta, pokrenete Leap Motion software, obavite jedno brzo “mahanje” radi kalibracije i spremni ste za rad.

The Leap trenutno može da se nabavi u prednarudžbi za samo 55 evra, a procenjuje se da će biti u prodaji između decembra 2012. i januara 2013. godine.