Kingsoft Office 2012 barata Microsoft Office formatima s vještinom i brzinom gladnog medvjeda tek probuđenog iz zimskog sna. Radi se o paketu alata koji se sastoji od programa za unos i obradu teksta po imenu Writer, zatim alata za izradu prezentacija, Presentation i tabličnog kalkulatora, Spreadsheets.
Kingsoft je inače kineska firma sa dugom historijom izrade uredskih alata, koja se proteže čak do 1988. godine. Nažalost, nakon sušnog perioda ‘90-ih godina, kada je zamalo propala slijedeći svoju vlastitu filozofiju razvoja koja u obzir nije uzimala fantastičan nivo piratluka u kineskoj informatičkoj industriji, odlučili su potpuno emulirati osnovne programe Microsoft Officea – Word, Excel i PowerPoint – i ponuditi svoje alternative za njih, poprilično vjerno kopirajući njihov interfejs, funkcionalnost i što je najbitnije, fokusirati se na kompatibilnost s MS Office formatima, koja je na vrlo visokom nivou, čak i u slučaju .docx, .xlsx i .pptx XML-baziranih formata. Dokumenti će u velikoj većini slučajeva izgledati i ponašati se isto, što se naročito odnosi na tekstualne fajlove, budući da je Writer Kingsoftov alat koji je najduže u razvoju, pa je automatski više ispeglan od ostalih.
Ukratko, ukoliko se bojite eksperimentisati sa bilo kojim drugim uredskim paketom osim Microsoft Officea radi eventualnog narušavanja izgleda i sadržaja vaših dokumenata, možete odahnuti, jer Kingsoft Office 2012 po tom pitanju naprosto briljira.
Najljepše je to što on ne zahtijeva Javu (radost, nevjerica, pjesma i slavlje!), nego je potrebno samo skinuti relativno mali instalacijski fajl (68 MB) sa zvaničnog web sajta, instalirati ga i baciti se na rad.
Ko se mača laća, od pera će poginuti
Skoncentrisanost Kingsofta na to da zamijeni Microsoft Office je očigledna već pri instalaciji, kada vam bude ponuđeno da KSOffice 2012 po defaultu otvara MS Word, Excel i PowerPoint fajlove. Pored toga, naravno, paket ima svoje nativne formate (.wps za Writer, .dps za Presentation i .et za Spreadsheets), koje odgovarajući programi Microsoft uredskog paketa mogu bez problema otvarati i raditi s njima.
Zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Nemate razloga za brigu, jer iako ćete na Internetu pronaći recenzije pojedinih novinara u kojima tvrde da je Kingsoft Office Free jedna obična prevara zamišljena tako da korisnika navuče da kupi komercijalnu verziju, to nije istina.
Naime, ranija izdanja ovog besplatnog paketa su greškom imala probni period od godinu dana i sumnjive klauzule u uslovima korištenja, koje su govorile da kompanija ima pravo u svakom momentu zaključati programe i naplatiti njihovo dalje korištenje. Ispostavilo se da je riječ o preostalom kôdu i dokumentaciji iz prošlih, komercijalnih verzija KSOfficea, što je Kingsoft “zaboravio” ukloniti na vrijeme za, kako se pokazalo, nespretno objavljivanje Kingsoft Officea Free 2012 (“zaboravio” smo stavili pod navodnike, jer postoji, naravno, i mogućnost da je firma naprosto htjela vidjeti može li joj takvo nešto proći).
Uglavnom, novi download fajl na zvaničnom sajtu je potpuno operisan od napomena da se radi o probnoj verziji i bilo kakvog vremenskog ograničenja, što možete i sami isprobati pomjerajući datum na računaru godinu dana unaprijed. Zaista je riječ o besplatnom uredskom paketu kojeg možete koristiti do mile volje u lične, ali i poslovne svrhe; dakle, nema ograničenja ni po tom pitanju!
Autori će kasnije objaviti odvojenu komercijalnu verziju paketa, koja donosi neke kozmetičke i organizacijske pogodnosti, te vjerovatno još malo bolju kompatibilnost sa MS Officeom.
Francuski ključ
Prva i osnovna stvar koju moram napomenuti kao neko ko mnogo piše, je da sam naprosto uživao koristeći Kingsoftov Writer. Radi se o daleko najboljoj besplatnoj alternativi Wordu (s WordPerfectom ga nećemo porediti, jer on ima konkretnu publiku kojoj trebaju njegove jedinstvene mogućnosti) koju sam ikada isprobao, koja ne samo da ima sve potrebne opcije da prosječan student ili novinar u njemu obavi posao, nego je i zastrašujuće brz. Dokumenti se u Writeru otvaraju u treptaju oka, brzo kao u Notepadu ili nekom drugom perolakom editoru teksta.
Writer je također opremljen brojnim korisnim opcijama, kao što su spell checker za provjeru pravopisa (zasad podržava samo engleski jezik, jer je cilj Kingsofta prvenstveno širenje na američko tržište) ili, pak, integrisani alat za unošenje jednačina i matematičkih formula. Izgled programa neće pokupiti nagrade za inovativnost – jer je uglavnom urađen po uzoru na starije verzije Microsoft Officea – kao ni za ljepotu, ali je i dalje nekako praktičniji, ljepši i vedriji od onog u LibreOfficeu. Dugmad je živopisnije dizajnirana, te sve zajedno uspijeva izgledati profesionalno. Barem se meni tako čini.
Iako, dakle, ova besplatna verzija Kingsoft Officea ima klasični raspored elemenata i traka sa alatima u interfejsu, autori u komercijalnu planiraju ubaciti ribbon interfejs (i vjerovatno još neke dodatne opcije), što bi je trebalo učiniti primamljivijom, naročito zbog toga što bi po svom izlasku trebala biti najmanje dvostruko jeftinija čak i od osnovne varijante Microsoft Officea, na primjer.
Ustvari, s obzirom na generalnu neprisutnost ovog uredskog paketa na našim prostorima, vjerovatno ćete pomisliti da postoji neki “fazon” ili nešto drugo na čemu će vas autori zakinuti, ali naprosto nije tako – nakon isprobavanja, nećete vjerovati da je ovako kvalitetan alat dostupan besplatno. Brojni korisnici širom svijeta su izražavali slične sumnje i slali upite kompaniji o statusu paketa, na što su uvijek dobijali odgovor da on ne postavlja nikakva ograničenja u radu.
Oprostite mi što ovoliko naglašavam da nema nikakvog trika u njegovom korištenju, ali sam i sâm bio neizmjerno iznenađen kvalitetom programa. Pokušavao sam naći nešto naročito negativno u njemu da bih mogao razumjeti zašto nije popularniji, ali bez uspjeha.
Program za kreiranje prezentacija inovativnog imena Presentation također je u stanju obaviti sav dosadni posao pripremanja za predavanja, te podržava ubacivanje Flash animacija, grafova, tabela i drugih objekata. Spisak podržanih animacija za nestajanje, pojavljivanje, premetanje, kotrljanje, klizanje i plesanje natpisa i grafike je poprilično dug, te one izgledaju dovoljno profesionalno da niko ne skonta u čemu ste ih pravili.
S druge strane, predlošci za prezentacije vam, kako amaterski urađenim grafičkim elementima, tako i generičkim tekstualnim napomenama, baš i neće probuditi inspiraciju za pravljenje zanimljive prezentacije – ali, s druge strane, onaj ko se njima koristi nije bolje ni zaslužio.
Exce… ovaj, pardon, Spreadsheets postojećem setu mogućnosti u ovoj verziji donosi neke nove funkcije, kao što su IFERROR, COUNTIFS, AVERAGEIFS i SUMIFS, ali i male probleme sa kompatibilnošću sa .xls fajlovima. Program ima određenih poteškoća u prikazu pojedinih kompleksnijih grafičkih elemenata iz Excel dokumenata, ali definitivno nije riječ ni o čemu što narušava funkcionalnost importovanih tabela i izračuna.
Bez obzira na to, sadrži sve bitne opcije koje bi čovjek očekivao od tabličnog kalkulatora – na kraju krajeva, ipak se radi o alatu koji pokušava imitirati, pa čak i nadmašiti Excel. Vjerovatno najbitnija stvar za ljubitelje brojeva i tabela je zapravo to što je njegov interfejs sličan onome u Microsoft alatu, što znači da nećete izgubiti dane pokušavajući protumačiti gdje se šta nalazi ukoliko ga odlučite isprobati.
Alarm
Sva tri programa imaju opcije za enkripciju dokumenata, snimanje u nativne ili MS Office formate, te njihovo eksportovanje u PDF fajlove, što, koliko smo vidjeli, radi bez ikakvih problema i negativnih posljedica po prikaz sadržaja dokumenata. I na kraju, spomenimo i to da se različiti dokumenti unutar Writera, Spreadsheetsa i Presentationa otvaraju u tabovima, umjesto u posebnim prozorima, što čini čuda za preglednost rada u njima.
Kada sve uzmemo u obzir, nema apsolutno nikakvog razloga da ovo ne isproba svako ko je ikada na računaru napisao više od dvije stranice teksta. Kingsoft Office Suite Free 2012 (mogli su mu još koju riječ staviti u naziv) je brz, efikasan, stabilan, kompatibilan sa najčešće korištenim formatima i nudi verziju za Android, također dostupnu sa zvaničnog web sajta.
S obzirom na to da su kvalitetni uredski programi strašno rijetki, ovo ne smijete propustiti ni za živu glavu. Petica k’o kuća.
izvor: info.ba