Vladari u današnjem svetu Internet pretraživača su Internet Explorer, Google Chrome i Mozzila Firefox. Pravo pitanje je, međutim, koji je pretraživač u najčešćoj upotrebi u različitim delovima sveta? Ukoliko je Internet Explorer dominantan na američkom kontinentu, Firefox u Evropi, dok je u Aziji to Chrome, zanimljivo je otkriti koji je od ovih pretraživača najrasprostranjeniji među svetskom internet populacijom.

U ovom trenutku Internet Explorer (IE) je najstariji i najpoznatiji širom sveta. Razvijen od strane američkog Microsoft – a, Explorer u Severnoj Americi ima posebno mesto jer je osnovni pretraživač za čak 40.4 procenta ukupne populacije koja koristi internet. Ovaj veliki udeo podrazumeva korišćenje tri verzije Explorer – a, a to su IE7, IE8 i IE9. Drugo mesto pripada Google Chrome – u sa 4.22 procenta u ukupnom udelu i taj rezultat predstavlja kombinaciju onih koji koriste verzije Chrome 18 i Chrome 17.

I dok je na američkom kontinentu Internet Explorer postigao značajan uspeh, realnost na evropskom tržištu je drugačija, tačnije obrnuto je proporcionalna tom uspehu. Kao što je IE dominantan izbor u Severnoj Americi, sa 30.6 procenata među korisnicima pretraživača u Evropi je to Mozilla. Slede je Internet Explorer sa 29.2% i Chrome sa 29.1%. Upravo je Chrome najčešći izbor za internet pretraživač u Aziji, sa udelom od 36.4%.