Na radost svih dušebrižnika, nova Android aplikacija reći će vam tačno koliko elektromagnetske radijacije vaš telefon šalje u vaš mozak, čak i kada ne bi bilo loše da ga držite podalje od glave.

Vlasnici iPhonea neće biti te sreće – aplikacija nije dostupna za Appletelefone pošto je Stiv Džobs lično odbio avgusta 2010. preko emaila rečima „Nisam zainteresovan”, prenosi b92.

Aplikacija upozorava kad je nivo zračenja iz telefona visok – uzevši u obzir model i šta prolazi kroz njegove antene, čak nudi i savete kako da smanjite zračenje.„Tawkon je besplatna aplikacija koja vas upozorava kad vam skoči nivo zračenja i pomaže kako da ga smanjite”, kažu kreatori.

„Vaš telefon je već opremljen onim što vam je potrebno da se zaštitite, vi samo nemate pristup toj informaciji. Duboko u utrobi njegovog strujnog kola pronašli smo komponente koje prikupljaju podatke vezane za zračenje. Naučili smo kako da ih iskoristimo u vašu korist i tako je nastao tawkon.

Za manje od nedelju dana aplikacija je preuzeta 10.000 puta.

Nije još ponuđen ubedljiv dokaz da mobilni telefoni štete ljudskom zdravljuuprkos eksploziji istraživanja koja su se time bavila poslednjih decenija.

Priče o tome da mobilni izazivaju rak mozga ili neki drugi rak i dalje su nepotkrepljene. Ali izveštaj Agencije za zaštitu zdravlja, nezavisne savetodavne grupe o nejonizujućem zračenju, upozorava da je veoma važno nastaviti sa nadgledanjem svih dokaza jer je malo informacija o rizicima kad je reč o izloženosti telefonu u periodu dužem od 15 godina.