Osim brisanja nepotrebnih komponenti, ovaj kratak vodič pokazaće vam kako da u instalacioni disk integrišete najnovije sistemske zakrpe, tako da odmah po instalaciji dobijete svež sistem sa minimumom sigurnosnih propusta. Ovako se ujedno smanjuje rizik da pokupite neki malware sa Interneta u periodu između instalacije Windowsa i njegovog osvežavanja preko Windows Update, a što vrlo lako može da se desi.

Ono što vam je potrebno je sledeće:

1.            Instalacioni disk Windowsa XP sa integrisanim Service Packom 3 (u fizičkom ili ISO obliku)
2.            Program nLite, http://www.nliteos.com/
3.            Najnoviji Update Pack, http://xable.net/xp-sp3-update-pack-download.html

Ako ovu proceduru obavljate na računaru pod Vistom ili Windowsom 7, ne treba vam ništa više osim navedenog. Ako radite na XP-u, nLite zahteva da imate instaliran Microsoft .NET 2.0 framework. Ako ne uspete da pokrenete program, očigledno vam fali pomenuti framework i možete ga skinuti odavde:http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?id=1639.

Update Pack koji ste preuzeli sa linka nemojte raspakivati, nego ga ostavite u originalnom 7-Zip obliku. nLite može da čita fajlove iz 7-Zip arhiva tako da ne treba da preduzimate nikakve dodatne akcije.

Nakon što ste preuzeli sve sa spiska, ubacite XP disk u optički drajv ili montirajte ISO fajl u virtuelni drajv. Pokrenite nLite i locirajte ubačeni XP disk klikom na dugme Browse. Od vas će biti zatraženo da navedete folder na hard disku gde će biti iskopiran sadržaj diska, kako bi mogao dalje da se obrađuje. Ja sam ga prebacio u folder F:\XP_CD.

U prozoru “Task Selection” izaberite opcije Hotfixes, Components i Bootable ISO, kao na slici, pa pritisnite Next. Instalaciju operativnog je inače moguće dodatno automatizovati (na primer, ubaciti serijski broj u disk i slično) čemu služe ostale opcije, ali ćemo se sada fokusirati samo na integraciju zakrpa i „šišanje“ sistema, a sa ostalim opcijama možete sami da se igrate.

U prozoru “Hotfixes” pritisnite dugme Insert, a onda locirajte 7-Zip arhivu koja sadrži najnovije zakrpe za operativni sistem. Inače, radi se o zakrpama izvučenim iz zvaničnog servisa Windows Update, tako da nema bojazni da su u pitanju maliciozni ili zaraženi fajlovi.

U prozoru “Components” program će vam postaviti pitanje koje komponente eksplicitno želite da sačuvate. Jednostavno pritisnite OK i sada možete da izaberete koje komponente izbaciti iz operativnog sistema. Ovde treba voditi računa da ne obrišete neke komponente koje mogu uzrokovati gubitak bitnih funkcionalnosti, ali postoje i one koje možete mirne duše obrisati, bez ikakve bojazni da će vam nekada nedostajati. Oni skloni eksperimentisanju mogu pročešljati kompletnu listu i na osnovu ugrađenih opisa izbaciti sve što im baš nikada neće zatrebati na njihovom računaru. Preporuka autora ovog teksta, zasnovana na instalacijama ovakvog “ošišanog” Windowsa na brojnim računarima, je da bezbedno možete ukloniti sledeće:

Applications:

1.            Accessibility Options

Multimedia:

1.            Media Center
2.            Music Samples
3.            Speech Support
4.            Tablet PC

Operating System Options:

1.            Desktop Cleanup Wizard
2.            FAT to NTFS converter
3.            Search Assistant
4.            Security Center
5.            Shell Media Handler
6.            Tour

Services:

1.            Beep Driver
2.            Error Reporting
3.            IMAPI CD-ROM Burning Service
4.            Indexing Service
5.            Messenger
6.            Remote Registry
7.            Secondary Logon
8.            System Restore Service (*)

* Među naprednijim korisnicima se već dugo lome koplja da je ovaj servis zaista potreban nekome ko zna šta radi na svom računaru. Stav autora ovog teksta je da se svi problemi sa Windowsom, ako se pripazi šta se radi i instalira na računaru, mogu vrlo lako rešiti bez System Restore (autor ovaj servis nije koristio baš nikada za sve godine koliko je na Windowsu XP, Visti i sedmici). Pritom, bez ovog servisa nema skladištenja kopija sistemskih fajlova, dodatne fragmentacije diska i potencijalnog pravljenja legla zaraženih fajlova ukoliko neki virus prođe neopaženo pored vašeg antivirusa. Sa druge strane, ako ste konzervativnijih shvatanja po pitanju rada operativnog sistema, ipak ostavite ovaj servis.

Pritiskom na Next, bićete upitani da li želite da pokrenete proces integracije i vađenja nepotrebnih komponenti, pa odgovorite sa Yes.

Poslednji korak je prozor Burn Image, odakle novodobijenu instalaciju možete direktno nasnimiti na disk, ili napraviti ISO fajl. U oba slučaja disk će biti butabilan, tako da ne treba da preduzimate nikakve specijalne korake na svoju ruku. Takođe, klikom na dugme Explore možete ubaciti dodatne foldere koji će takođe biti uključeni u disk, što je korisno ako hoćete da na disku imate i sve potrebne drajvere, programe i slično.

Klikom na Next proces će se okončati i to bi bilo sve – dobili ste instalaciju Windowsa XP osveženu na najnovije izdanje i očišćenu od komponenti koje nepotrebno troše sistemske resurse. Ipak, iako će ovakva instalacija raditi jako brzo na starim i slabim računarima, treba uzeti u obzir da takvi računari i dalje ne mogu lako da se izbore sa poznatim „resource hog-ovima“ kao što su Skype i drugi programi koji su iz verzije u verziju sve sporiji i glomazniji. Zato, ako hoćete odzivan računar, osim laganog izdanja operativnog sistema gledajte da instalirate starije i manje zahtevne verzije programa koje koristite.