Nakon devetogodišnje pauze, problematičan i nadasve neurotičan detektiv Max Payne vraća se u velikom stilu, i kao što mu i samo ime kaže – donosi nam maksimum svega. To se naravno odnosi i na to koliko je zahtevna igra. Maksimalno.

Sa PC verzijom došla su i mnogobrojna poboljšanja koja se odnose i na video i na audio iskustvo prilikom igranja.Detaljno ćemo pogledati kako je “Rockstar” odradio posao i kroz testove pokazati kako određene GeForce kartice podnose ovoliki teret.

U gejmerskim krugovima bilo je mnogo negodovanja poslednjih dana oko same veličine igre. Naime, ova nova igricazauzima 35GB na hard disku što je više nego skoro bilo koja druga igrica. Razlog ovome je jednostavan. Iz “Rockstar”-a navode da su teksture u PC verziji četiri puta veće rezolucije nego one na konzolama. Dobro ste pročitali, četiri puta

Beskompromisan kvalitet i optimizacija veliki su aduti, praćeni PC ekskluzivnim poboljšanjima:

– Rezolucija ekrana je podesive veličine, ograničena samo igračkim mašinama
– “Surround” igra poseduje podršku za 3 monitora
– Multi Sample Anti Aliasing (MSAA) 2x, 4x i 8x kao i Nvidia FXAA (umekšavanje ivica) povećavaju vernost prikaza objekata
– Odsjaji podesive veličine sa opcionim MSAA efektima dovodi do realističnih, oštrih refleksija
– Podesivi efekti vode iz kojih proizlaze barice i ostale vodene površine vernog izgleda pri većim nivoima detalja.
– Podesive senke iskorišćavaju DirectX 10 i 11 filtere za senke na skupljim mašinama omogućavaju mekše, realnije senčenje.
– Poboljšan SSAO (Screen Space Ambinet Occlusion) sa opcionalnim High Definition Ambient Occlusion još više povećava kvalitet i preciznost senčenja.
– Povećani detalji na likovima i vozilima u igri povećavaju kvalitet vizuelnog dela igre i koriste dodatni Video RAM grafičkih kartica. DirectX11 Tesselation dodaje obline modelima likova i vozila čineći ih verodostojnijim i manje uglastim.
– Podesivi filter za teksture dopušta korisnicima da omoguće do 16x Anisotropic filtriranje kako bi se povećala vizuelna vernost.

Sva ova poboljšanja opravdavaju “Rockstar”-ove tvrdnje da Max Payne nije običan “port” sa konzole već da je PC verzija razvijana paralelno sa verzijama za konzole. Iz svega navedenog naslućuje se ozbiljnost hardvera potrebnog da se svi ovi efekti stave u praksu.

U sledećim testovima videćemo rezultate pojedinih Nvidia grafičkih kartica, pod opterećenjem HD rezolucije sa svim detaljima podešenim na maksimum.

Iz ovoga zaključujemo da vam je potrebna kartica iz ranga GTX 560 ili GTX 560 Ti (Radeon HD 6950 ili bolja) da biste uživali u predivnim grafičkim detaljima koje donosi Max Payne 3.

Ovako su se pojedini procesori pokazali, uz dodatak GeForce GTX 680.

Iz ovoga se vidi da generalizovani sistemski zahtevi koje tvorci igre izdaju na svojim sajtovima mogu da budu jako neprecizni.

Na nama ostaje samo da vam poželimo da što pre počnete da uživate u ovoj revolucionarnoj “third-person” pucačini, sada već legendarnog statusa.

(NoveIgrice.rs/izvor, foto: geforce.com)