Microsoft DreamSpark

 DreamSpark je veoma jednostavan, bazira se na pružanju Microsoft-ovih profesionalnih dizajnerskih i razvojnih alata studentima, potpuno besplatno, kako bi mogli pratiti svoje snove i omogućiti slijedeći veliki napredak u tehnologiji ili jednostavno, kako bi izgradili čvrste temelje za svoju profesionalnu karijeru. DreamSpark vam daje priliku da razvijate softver, web i mobilne aplikacije, igre, kao i grafiku svjetskog kvaliteta.

Microsoft smatra da studenti mogu napraviti nevjerovatne stvari kada imaju prave alate. I Microsoft je pokrenut u vrijeme kada su njegovi osnivači bili studenti tako da iz iskustva zna da je sve moguće.

Upravo zbog toga saradnja sa obrazovnim institucijama, udruženjima i drugim zajednicama ima za cilj omogućavanje DreamSpark-a širom svijeta kako bi došao do svakog pojedinca što je prije moguće.

Razvojni i dizajnerski alati, OS za servere i aplikacije,treninzi i sertifikacije:

Microsoft Visual Studio 2010 (sve edicije)
Microsoft Visual Studio 2008 (sve edicije)
Microsoft Visual Studio 2005 (sve edicije)
Windows Server (2003, 2008, 2008 R2 – Standard, Enterprise)
Windows 7 (Professional, Enterprise and Ultimate)
Windows Vista (Business and Enterprise)
Windows XP (Professional)
MS-DOS (6.0 and 6.22)
Microsoft Exchange Server (2007, 2010)
Microsoft Expression Studio (1, 2, 3, 4)
Microsoft SQL Server (2005, 2008, 2008 R2 – sve edicije)
Microsoft Access (2003, 2007, 2010)
Microsoft OneNote (2007, 2010)
Microsoft Project (2007, 2010)
Microsoft Visio (2007, 2010)
Hyper-V
Pluralsight On Demand
deo su DreamSpark Premium-a.

Šta je to DreamSpark Premium?

 

Razvijanje naprednih softverskih aplikacija može potrajati godinama, skupa investicija koja se u na kraju vidi u kupoprodajnoj cijeni. Microsoft ove napredne i poželjne programske pakete čini lako dostupnim studentima i profesorima uz malu godišnju pretplatu, daleko ispod maloprodajne cijene bilo kojeg od pojedinačnih paketa softvera. Uz godišnju pretplatu dobije se i pristup besplatnom online portalu putem e-akademije koji studentima i profesorima pruža jednostavan i brz pristup ostalim edukacionim  materijalima čime se rasterećuje obrazovna institucija koja ne mora trošiti vlastite resurse kako bi sve ranije navedeno učinila dostupnim.

Koje institucije mogu učestvovati u programu?

 

Srednje škole, fakulteti i Univerzitet mogu učestovati u DreamSpark programu. Pojednostavljeno, bilo koja akreditirana škola širom svijeta može učestovati u programu DreamSparka. Svaki korisnik mora biti provjeren (verifikovan) prije nego mu se omogući preuzimanje (download) Microsoftovih alata. Status vam se provjerava (verifikuje) prilikom prve prijave na DreamSpark te nakon godinu dana.

Gdje je DreamSpark dostupan?

 

DreamSpark je dostupan milionima studenata širom svijeta. Svakako se prijavite (logujte) kako bi vidjeli popis zemalja u kojima je trenutno dostupan DreamSpark.

Koja je razlika između softvera dostupnog na DreamSparku od onog koji se kupuje na licenciranim Microsoft-ovim prodajnim mjestima?

 

Nema razlike. DreamSpark nudi kompletne verzije softvera za koje profesionalci izdvajaju značajne sume novca. Međutim, kroz DreamSpark sav taj softver ide direktno prema studentima, bez nadoknade, kako bi razvijali svoje vještine kroz učenje, dizajn, tehnologiju, matematiku, nauku i dr. Microsoft i DreamSpark žele vam omogućiti korištenje softvera koji se stvarno i koristi u današnjem poslovanju kako bi u budućnosti postali član nove generacije programera/dizajnera. Zbog pojedinih licencnih restrikcija jedino je Microsoft Expression Encoder zakinut za jednu svoju komponentu naziva H.264.

 Postoje li kakva ograničenja za načine korištenja Microsoftovog softvera na DreamSparku?

 

Softver i alate dostupne na DreamSparku možete koristiti isključivo u obrazovne svrhe, kako bi uspješno savladali obrazovni proces, razvili nove vještine i zakoračili u svijet nauke, matematike i tehnologije.

Šta sve trebam kako bih pristupio/la, pregledao/la i koristio/la Microsoftov softver dostupan na DreamSparku?

 

Računar s Windows OS-om, pristup Internetu, Web pretraživač i e-mail adresu.

Učenici i studenti

Kako mogu potvrditi (verifikovati) svoj status studenta?

 

Status studenta moguće je potvrditi (verifikovati) nakon procesa registracije tj. kada kreirate svoj korisnički račun. Za početak, s popisa ponuđenih obrazovnih institucija izaberite onu na kojoj se školujete, ako se vaša obrazovna institucija ne nalazi na popisu možete koristiti npr. ISIC karticu.

 Koliko često mora biti provjeren (verifikovan) moj studentski status?

 

Samo jednom godišnje. Ili jednostavnije, jednom svakih 12 mjeseci nakon prve provjere (verifikacije).

Šta ako moja obrazovna institucija nije navedena na popisu za provjeru (verifikaciju)?

 

Aktivno se radi na dodavanju novih obrazovnih institucija. Ako vaša nije na popisu ne brinite, jer se nezavisno o tome može provjeriti vaš status, ISIC kartica ili drugim metodama.

Šta znači proces provjere (verifikacije)?

 

Jednostavno rečeno, biti provjeren znači da je vaš akademski status potvrđen (obično putem povezivanja vas kao pojedinca povezanog sa nekom obrazovnom institucijom putem neke organizacije ili studentskog udruženja) odabirom neke od ponuđenih opcija prilikom registracije. Svaki korisnik mora biti provjeren kao student ili profesor prije nego što počne koristiti proizvode na ovoj web stranici. Status se provjerava samo prilikom registracije, a kasnije jednom godišnje.

 Hoću li moći preuzeti sav softver dostupan na DreamSpark web stranicama?

 

I da i ne. Dokle god imate provjeren status studenta ili profesora možete preuzimati i koristiti mnoge softverske pakete. Međutim, ako želite imati mogućnost korištenja svih paketa vaša obrazovna institucija mora imati pretplatu na DreamSpark Premium.

Koliko primjeraka pojedinih Microsoft proizvoda je moguće preuzeti?

 

Možete instalirati i koristiti po jedan primjerak svakog dostupnog softvera. Pojedini softver mora biti aktiviran pomoću aktivacijskog ključa kojeg je moguće koristiti samo jednom. To znači da su aktivacijski ključevi jednokratni i nije ih moguće koristiti dva ili više puta.

Je li moguće instalirati softver na dva računara istovremeno?

 

Da, pod uslovom da lično posjedujete oba računara i da ih koristite isključivo u obrazovne svrhe. Vašim prijateljima, porodici i kolegama, koji nisu registrovani i provjereni, trenutno nije omogućen pristup preuzimanju i korištenju ovdje dostupnog softvera.

Imam novi računar. Kako ponovno instalirati softver?

 

Možete instalirati softver više od jednom na temelju diskrecije administratora programa i izabrane metode distribucije softvera.

Ako za vrijeme preuzimanja pukne veza s Internetom postoji li mogućnost nastavka preuzimanja?

 

Ne morate se brinuti što se toga tiče. Sistem vam nudi mogućnost pokretanja, zaustavljanja i pauziranja preuzimanja softvera tako da proces preuzimanja možete nastaviti bilo kada.

Imaju li samo studenti iz većih škola ili gradova pristup softveru na DreamSparku?

 

Naravno da nije tako. Cijeli smisao Interneta je pružiti dostupnost sadržaja, u ovom slučaju DreamSparka, svima koji su zainteresovani. Dakle, nije važna veličina škole, fakulteta niti lokacija gdje se nalazi. Sve što je potrebno je akreditacija škole i potvrda (verifikacija) vašeg studentskog statusa. DreamSpark je dostupan svim akreditiranim školama širom svijeta.

 Postoji li kakvo ograničenje za korištenje Microsoftovog softvera dostupnog na DreamSparku?

 

Alate koje preuzmete morate koristiti u svrhu vlastite edukacije, razvoja vještina I znanja na područijima tehnologije, nauke, matematike, dizajna i sl.

[dropcap]QA Zaposleni[/dropcap]

Radnici obrazovnih institucija

Šta je DreamSpark program?

 

DreamSpark program nudi godišnju pretplatu za radnike obrazovnih institucija čime se njihove institucije uključuju u program. Program ima dva osnovna cilja:

Pružiti pristup Microsoftovim proizvodima i platformama.

DreamSpark pretplata pruža radnicima i studentima pristup gotovo svim Microsoftovim proizvodima i tehnologijama pomažući im u odabiru onog rješenja koje će im omogućiti maksimalno iskorištavanje svih obrazovnih mogućnosti.

Pružiti izvanrednu vrijednost. Opcije pretplate pružaju izvanrednu vrijednost u zamjenu za nizak trošak godišnje pretplate te nude praktično upravljanje dozvolama za svakog korisnika čime se istovremeno uklanja složeno upravljanje sistemima licenci za različita softverska okruženja.

Koje su prednosti ulaska u DreamSpark program?

 

DreamSpark je mnogo više nego pretplata za softver. Članstvo u programu uključuje:

Pretplata na DreamSpark program uključuje materijale za certifikaciju,  Microsoftove gotove razvojne i dizajnerske alate, OS za servere, aplikacije kao i beta verzije istih. Uz to uključuje i platformu koja garantuje dostupnost svih komponenti programa bilo kada i bilo gdje uz neizostavnu tehničku podršku.

Posebna prava koja omogućuju instalaciju softvera na neograničenom broju računara određene institucije za nastavne i istraživačke svrhe.

Mogućnost instalacije softvera na ličnim računarima članova institucije, za korištenje na njihovim ličnim razvojnim projektima tj. u obrazovne svrhe.

Trenutni pristup svom DreamSpark sadržaju.

Pristup ELMS-u tj. e-akademiji za upravljanje automatskom distribucijom softvera, bez nadoknade

 Ko sve može učestvovati u programu?

 

Srednje škole, fakulteti i Univerzitet, mogu učestvovati u DreamSpark programu. Pojednostavljeno, bilo koja akreditirana škola širom svijeta može učestvovati.

Kako prijaviti našu instituciju za učestvovanje u programu?

 

Posjetite slijedeću stranicu https://www.dreamspark.com/Institution/Subscription.aspx i uporedite razlike između vrsta pretplate DreamSpark i DreamSpark Premium. Odaberite pretplatu koju želite uzeti te pratite proces registracije i plaćanja.

Jesu li samo radnici glavnih institucija ili gradova u mogućnosti pristupiti Microsoftovom softveru na DreamSparku?

 

Naravno da nije tako. Cijeli smisao Interneta je pružiti dostupnost sadržaja, u ovom slučaju DreamSparka, svima koji su zainteresovani. Dakle, nije važna veličina škole, fakulteta niti lokacija gdje se nalazi. Sve što je potrebno je akreditacija škole i potvrda (verifikacija) vašeg statusa radnika. DreamSpark je dostupan svim akreditovanim školama širom svijeta.

Prodaju li se pretplate direktno od strane Microsofta ili putem preprodavača?

 

U Sjevernoj Americi pretplate se prodaju direktno od strane Microsofta dok se u Poljskoj, Kazahstanu, Češkoj, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj i Ukrajini morate obratiti ovlaštenim preprodavačima, a kontakte sa njima možete ostvariti putem slijedećeg linka https://www.dreamspark.com/support/RSC.aspx

Naši računari koriste studenti različitih smjerova. Smijemo li im svima dopustiti da koriste DreamSpark Premium softver na tim računarima?

 

Naravno. Upravo je i jedan od ciljeva DreamSparka učiniti softver dostupnim studentima u kontrolisanim uslovima. Različiti odjeli mogu bez ikakvih problema koristiti istu računarsku opremu nezavisno od grupe u kojoj se pojedini student nalazi. Inače, članovi odjela koji ne posjeduju pretplatu nemaju pravo softver instalirati na svojim računarima. Osim toga, studenti koji pohađaju barem jedan kolegij pri odjelu koji ima pretplatu imaju pravo instalirati softver na svojim ličnim računarima

Mogu li se druge nastavne discipline osim STEM disciplina priključiti DreamSparku?

 

Da, i druge nastavne discipline osima matematike, nauke, tehnologije i inženjerstva mogu se priključiti DreamSpark programu. Jedna pretplata pokriva sve studente, radnike, odjele i računarske resurse određene institucije. Ipak, DreamSpark Premium je dostupan jedino STEM nastavnim disciplinama.

Ako pretplatimo samo jedan smijer na DreamSpark, hoće li pretplata obuhvatiti sve studente naše institucije?

 

Da. Jedna pretplata pokriva sve studente, radnike, odjele i računarske resurse određene institucije. Ipak, DreamSpark Premium je dostupan jedino STEM nastavnim disciplinama.

Imaju li studenti pravo neograničeno koristiti softver koji dobiju putem DreamSparka?

 

Studenti mogu uživati neograničeno pravo korištenja softvera u svrhu obrazovanja i istraživačkog rada. Softver se ne smije koristiti za pokretanje posla tj. u komercijalne svrhe. Postoji jedna razlika, a tiče se razvoja aplikacija i igara za Windows Phone 7, više o tome možete saznati ovdje

http://create.msdn.com/en-US/education/catalog/article/wp7_jump_start?

Mogu li studenti zadržati instalirane alate nakon što diplomiraju?

 

Mogu. Licenca je trajna i neprenosiva što bi značilo da studenti ne moraju deinstalirati alate nakon što diplomiraju.

Pojedini studenti koriste alate kako bi stvorili aplikacije koje žele prodavati. Mogu li alati stvoreni softverom iz DreamSparka biti komercijalno prodavani?

 

U većini slučajeva, ne. Međutim, postoji razlika kada je u pitanju razvoj aplikacija za Windows Phone 7, a više o tome možete saznati ovdje:

http://create.msdn.com/en- US/education/catalog/article/wp7_jump_start?

Uključuje li pretplata na DreamSpark i Microsoft Office?

 

Ne. Fokus DreamSparka je na pružanju potrebnih alata studentima, radnicima i odjelima kako bi izgrađivali znanja o razvoju i testiranju softvera. Neke od ponuđenih tehnologija su: Windows Server, Visual Studio .NET i SQL Server.

Imaju li učenici naše škole pravo učestvovati?

 

DreamSpark je dostupan svim učenicima srednjih škola širom svijeta ukoliko pohađaju nastavu u akreditovanim školama.

Kako provjeriti učestvuje li već naša institucija u ovom programu?

 

Posjetite dreamspark.com web stranicu i na desnoj strani pronađite okvir sa pretraživačem kako bi provjerili učestvuje li već vaša institucija u DreamSpark programu.

Može li naše stručno osoblje koje održava računare koristiti softver sa DreamSparka?

 

Da. Svaki član stručnog osoblja koji održava računare na kojima se nalazi softver sa DreamSparka može koristiti taj softver na svom ličnom računaru, ali isključivo za nekomercijalno korištenje. Stručnim osobljem se smatra svaki pojedinac koji podučava studente ili koji softver koristi u nekomercijalne svrhe.

Moraju li studenti deinstalirati softver nakon položenog kolegija za koji je taj softver bio korišten?

 

Ne. Studenti mogu zadržati sav instaliran softver koji su koristili za potrebe kolegija, ali ne mogu preuzimati nove verzije. Obrazovna institucija je odgovorna za informisanje studenata.

Gdje se nalaze DreamSpark pravila o privatnosti?

 

Pravila o privatnosti možete pronaći ovdje:

http://www.dreamspark.com/Support/PrivacyPolicy.aspx

Prikuplja li Microsoft lične podatke?

 

Da biste saznali više, provjerite izjavu o privatnosti koja se nalazi na slijedećoj adresi

https://www.dreamspark.com/Support/PrivacyPolicy.aspx

Kako i gdje mogu dobiti informacije o Microsoftovom softveru?

Korisni linkovi za obuku i resurse nalaze se unutar stranice svakog pojedinog softvera. Takođe, informacije možete potražiti na web stranicama Microsoft.com

Kako mogu potvrditi (verifikovati) svoj status radnika?

 

Status radnika moguće je potvrditi (verifikovati) nakon procesa registracije tj. kada kreirate svoj korisnički račun.

 

izvor: http://stc.etfbl.net/