Tokom ove nedelje kreće beta verzija aplikacije Pipe za razmenu datoteka na Fejsbuku. Pogledajte o čemu se radi.

Na Web summitu koji se održava danas u Londonu, nemačka kompanijaPipe će predstaviti svoju istoimenu aplikaciju koja će omogućiti razmenu velikih datoteka preko Fejsbuka, a nakon toga će je doneti i na mobilne platforme, saznaje vidi.hr.

Pipe omogućuje razmenu velikih datoteka preko najpopularnije društvene mreže bez korišćenja Fejsbukovih servera, korišćenjemAdobeovog komunikacionog protokola Real Time Media Protocol Flow Protocol, koji je dizajniran tako da omogući Flash ili AIR aplikacijama međusobno komuniciranje. RTMFP radi na taj način da koristi priručnu memoriju primaoca za primanje datoteka. Što je cache memorija slobodnija, to omogućava veći unos datoteka.

U početnoj fazi Pipe će biti ograničen na razmenu datoteka do veličine od 1GB, koje ćete jednostavno moći da odvučete u “prozorčić” primaoca koji će takođe morati da ima instaliranu aplikaciju.

S obzirom da aplikacija ne koristi nikakve “međuservere”, radi se o direktnoj razmeni datoteka između korisnika, pa Fejsbuk, a ni bilo ko drugi ne može da filtrira sadržaje koje ćete razmenjivati.

Izgleda da će se Pipe najviše koristiti za razmenu filmova, muzike i programa, pa bi se moglo desiti da zakonodavci nakon nekog vremena počnu da razmišljaju o njegovoj legalnosti.

Nakon predstavljanja na summitu, Pipe će krenuti u beta fazu, pa ukoliko ste zainteresovani možete se već sada spojiti na službenu Pipe web stranicu, i ostaviti svoju email adresu na koju će vam javiti čim usluga krene.