Kompanija AVG dodaće svom sigurnosnom paketu tehnologiju koja će korisnicima omogućiti veću kontrolu svoje privatnosti online.

Tehnologija Do Not Track dostupna je kao besplatni dodatak AVG-ovim besplatnim i plaćenim softverskim paketima za sigurnost online. Omogućiće vam da sprečite pojedine oglašivačke mreže u deljenju vaših podataka nastalih dok surfujete računarom.

Oslanja se pritom na dobrovoljnu saradnju oglašivačkih mreža i web siteova, što znači da ni jedni ni drugi nisu obavezni dosledno da se pridržavaju toga pa u praksi to često ni ne čine, prenosi tportal.

Tehnologija će, između ostalog, blokirati kolačiće zadužene za praćenje i informacije u URL-ovima. Moći ćete birati između blokiranja ili uključivanja i isključivanja od sitea do sitea. U AVG-u kažu da ne smatraju da je praćenje samo po sebi loše. Ipak korisnici imaju pravo na veću kontrolu toga kako se podaci o njihovim surferskim navikama prikupljaju i dele.

Nova nadogradnja softvera nudi i WiFi Guard, zaštitu od nepoznatih pristupnih tačaka za WiFiPop-up prozor automatski će vas upozoriti da vaš uređaj pokušava da se spoji na nešto što dosad nije koristio.

foto:Guliver/Thinkstock