Sve je više informacija o novom ajfonu 5 (iPhone) i mnoge od njih su diskutabilne, ali jedno je sigurno – da on stiže uskoro. Skupili smo sve aktuelne informacije na jedno mesto, tako da ljubitelji „Epl“ (Apple) proizvoda mogu da vide kako će (najverovatnije) izgledati njihov novi ljubimac.

EKRAN – Prva stvar koja se ističe jeste da je izrađen od tečnog metala. Iako većina nas pomisli na film „Terminator 2“, reč „tečni“ se odnosi na leguru titanijuma, cirkonijuma, nikla, bakra i drugih metala. Taj spoj učiniće kućište novog ajfona visokootpornim na udarce i ogrebotine, dok će u isto vreme biti veoma gladak.
Ono što je isto vrlo verovatno da će se dogoditi jeste promena veličine ekrana. Do sada je 3,5 inča bilo dovoljno da se zadovolji veliki broj korisnika, ali sve više drugih kompanija beleži uspeh na osnovu veličine ekrana. Stoga će „Epl“ najverovatnije povećati dijagonalu, a veličine koje se pominju su od četiri inča pa sve do 4,7 inča. Ipak, teško je poverovati da će „Epl“ odustati od kompaktnosti i da će drastično povećati ekran.
Naravno, izrada i kvalitet ekrana će ostati na visokom nivou, tako da se može očekivati „Retina“ displej visoke rezolucije.
Pošto je gotovo svaki novi ajfon dobijao znatno bolju rezoluciju kamere od prethodnog, sada se može očekivati senzor od 10 megapiksela sa zadnje i barem dva s prednje strane.
Očekuje se i da same dimenzije telefona budu znatno promenjene zbog činjenice da će imati veći ekran, pa glasine govore da će ajfon biti debljine od 7,7 ili 7,9 milimetara.
Međutim, mnoge zanima ono šta će imati ispod „haube“. Očekuje se četvorojezgarni procesor A6, koji bi trebalo da radi na taktu od 1,6 GHz. Tu je i značajno unapređenje kada je grafika u pitanju, a čak se napominje i mogućnost ugrađivanja dva gigabajta radne memorije.
Prema najavama, novi ajfon će se u prodaji naći na jesen, iako postoji mala mogućnost da nas „Epl“ iznenadi premijerom na svojoj tradicionalnoj konferenciji programera, koja je zakazana za 15. jun.
izvor: (24sata)