Ako je i vaš Facebook zakrčen spam novostima iz auto-sharing aplikacija, možda bi novo Facebook – ovo pravilo moglo da pomogne. Facebook je, naime, uveo novo pravilo koje neće dozvoliti aplikacijama da automatski šeruju sadržaj na vaš Timeline, osim u slučaju da ste taj isti sadržaj pročitali ili pogledali u trajanju od najmanje deset sekundi.

Neki od najgorih spamera jesu aplikacije pomoću kojih čitamo razne vesti, ali i aplikacije kao što su Viddy, Pinterest i Socialcam. Ono što je još gore jeste činjenica da, ukoliko vas neki članak zainteresuje, vi najpre morate preuzeti odgovarajuću aplikaciju kako biste uopšte mogli da ga pročitate.

Kada je Facebook uveo auto-sharing aplikacije u januaru tekuće godine, sama ideja je delovala poprilično dobro, a aplikacije poput Washington Post social reader – a, stekle su preko 17 miliona korisnika. Ipak, stvari su se veoma brzo promenile kada su korisnici shvatili da ovakve aplikacije svakodnevno zatrpavaju njihov Timeline neželjenim sadržajima. Kako bi ublažio taj problem, Facebook je izmenio način na koji aplikacije dele sadržaj koji vaši prijatelji čitaju, svrstavajući ga pod Trending Articles i Trending Videos, u zavisnosti od tipa sadržaja.

Ipak, do sada je možda najkorisnije poboljšanje tzv. “pravilo deset sekundi”. Ovo je posebno korisno kada je čitalac zaveden od strane naslova članka ili videa, a čim ga otvori shvati da to nije ono što želi da pročita ili pogleda. Deset sekundi možda nije previše vremena, ali bi trebalo da bude sasvim dovoljno da se smanji broj nepoželjnih spamova.

izvor: IT Box