DANSKA BEZBEDNOSNA KOMPANIIJA Secunia objavila je u ponedeljak beta verziju svoje alatke PSI 3.0 koja automatski učitava nadogradnje za Windows programe i dopunske module koje su napravile hiljade raznih proizvođača.Personalni inspektor softvera (Personal Software Inspector, PSI) u verziji 3.0, najnovijoj u seriji Sekunijinih skenera zastarelog softvera, pojaviće se u konačnoj verziji u junu.

Sekunija je svoj PSI 3.0 ponudila kao tihi mehanizam ažuriranja softvera za windows čiji tvorci, za razliku od Mikrosofta i nekolicine drugih, nisu napravili pozadinsku alatku koja njihov softver održava u ažurnom stanju.

Nova verzija nudi automatsko krpljenje korišćenjem Sekunijinog paketnog sistema (Secunia Package System, SPS), čime se proizvođači oslobađaju obaveze da obezbede tihe instalatere, navodi se u saopštenju kompanije.

SPS je Sekunijin patentirani alat za izradu namenskih instalacionih paketa nastao iz njenog alata za inspekciju softvera u preduzećimaa (Corporate Software Inspector, CSI).

PSI 3.0 skenira korisnikov računar s windousom i ispituje mnoštvo datoteka – pre svega onih s nastavcima .exe, .dll i .ocx – kako bi prikupio metapodatke koje su proizvođači softvera snimili na disku kad su instalirali svoje aplikacije ili programe. Ti podaci se potom šalju na Sekunijine servere i porede s njenim spiskom „potpisa“ datoteka.

Kad se potpisi datoteka na računaru ne poklopaju sa onima na Sekunijinom spisku, PSI 3.0 zaključuje da se radi o zastarelom softveru, prikuplja potrebne nadogradnje, šalje ih na računar i instalira ih.

U nekim slučajevima će zatražiti i intervenciju korisnika (tražiće, na primer, da navede jezičku verziju programa), ali to najčešće neće biti potrebno, tako da će ovo biti alatka koju ćete aktivirati a potom zaboraviti da postoji. Nema nikakvih parametara koji se moraju menjati a sistem se automatski skenira svakih sedam dana.

Sekunija se nada da će PSI zakrpiti rupe koje su korisnici ostavili otvorenim zato što programe na svojim računarima ne ažuriraju i ne krpe redovno i želi da to bude jedina alatka koja će im biti potrebna da svoj softver održavaju u ažurnom stanju. Kompanija je godinama ukazivala na ovaj problem a početkom februara je objavila izveštaj u kome kaže da tipičan korisnik računara mora da savlada 11 različitih mehanizama ažuriranja, pored onog koji obezbeđuje Mikrosoft.

PSI 3.0 radi na windowsu XP sa servisnim paketom 3 (Windows XP Service Pack 3), Visti (Windows Vista) i windousu 7. Može se besplatno preuzeti odavde.