Možda već znate za ove “skrivene” opcije, a možda i ne. Ipak, nekima mogu pomoći da prošire i poboljšaju svoje Facebook iskustvo i boravak na ovoj društvenoj mreži učine zanimljivijim.

Facebook e-mail

U Contact Info tabu na Facebook About stranici, pored ostalih e-mail adresa koje ste priložili kada ste kreirali nalog, možete primetiti i jednu u kojoj je sadržano vaše javno korisničko ime a koja se završava sa @facebook.com.

Pre nego što se zabrinete da postoji neka e-mail adresa ispunjena porukama koje niste pregledali, imajte na umu da je ova adresa namenjena porukama koje dobijate na Facebook-u. Na ovaj način možete i slati poruke drugima, bez logovanja na Facebook. Sa bilo kog e-mail naloga (Gmail, Yahoo! Mail, Hotmail…) možete poslati poruku na username@facebook.com, odnosno osobi kojoj želite da poruka stigne, a njoj će se prikazati u standardnom Facebook obliku.

Prilagođeno ime

Facebook korisničko ime kreirate tako što se logujete u podešavanja naloga (Account Settings) i kliknete na bar pod nazivom Username koji prilagođava veb adresu profila čineći je da izgleda poput http://www.facebook.com/mojnaziv.

Problem sa ovim prilagođenim imenom jeste što ga možete izmeniti samo jednom. Preporuka je da, kada kreirate prilagođeno korisničko ime, koristite varijacije svog imena, kako bi vas prijatelji lakše pronašli, kao i da navedete link sa tim imenom u svojim rezimeima ili sajtovima.

Životni događaji (Life Events)

Ovo je zapravo jedan od razloga zbog kog bi mogli da pređete na Timeline (ukoliko još niste). Timeline omogućava da pišete statuse, objavljujete fotografije i kreirate životne događaje. Ovde možete postavljeati sve što želite – od škole koju ste pohađali do mesta na koje ste putovali, kao i odnose koje imate sa drugim Facebook korisnicima.

Podešavanja aplikacija

Ovo nije baš klasična skrivena opcija, ali je zanimljiva jer imate uvid u to koliko i koje aplikacije ste odobrili na vašem profilu. Pod Account Settings tabom nalaze se opcije u kojima možete dodavati i brisati aplikacije.

Facebook arhiva

U okviru Account Settings taba, kliknite na General Settings i pod Language pronađite dugme pod nazivom “download a copy of your Facebook data”. Ovde možete dobiti i preuzeti kopiju Facebook istorije koja sadrži postove koje ste stavljali, fotografije koje ste dodavali, imena i e-mail adrese prijatelja i drugo.

izvor: IT Box