Sky News, britanski satelit medijske imperije Ruperta Mrdoka, je izdao saopštenje u kome je priznao da su njegovi zaposleni hakovali email naloge u dva odvojena navrata. Istovremeno, Sky News je pokušao da “opravda” hakovanja, tvrdeći da su ista bila u javnom interesu. Međutim, svaki ovakav pokušaj od strane neovlašćenih lica, u skladu sa Computer Misuse Act zakonom u Britaniji, je krivično delo. U oba slučaja, haker je bio dopisnik Sky Newsa iz severne Engleske, Džerard Tab. On je upao na Yahoo email nalog DžonaDarvina, koji je lažirao sopstvenu smrt kako bi omogućio svojoj ženi En Darvin da pokupi životno osiguranje. Ovi mailovi su objavljeni od strane Sky Newsa i predati policiji.

Takođe, Tab je upao na email nalog navodnog pedofila i njegove žene. Ovi mailovi nikada nigde nisu objavljeni. Sky News pokušava da opravda hakovanja, tvrdeći da su dobijeni materijali bili bitni za donošenje presude za lažiranje i prevaru u slučaju muža i žene. Takođe, naveden je slučaj novinara konurentskog Guardiana, koji je hakovao telefon dilera ilegalnog oružja, a potom ga prosledio policiji, tvrdeći da je činio nešto što je u javnom interesu.

Ovo priznanje, međutim, dolazi nakon dugog niza skandala vezanih za britanski deo medijske imperije Ruperta Mardoka, gde su časopisi i televizije špijunirali i hakovali naloge brojnih ličnosti u potrazi za ekskluzivama. Prvi ovakvi pokušaji su učinjeni još 2005. godine, ali tada nisu izazvali veći interes javnosti. Međutim, to se promenilo sa promenom shvatanja hakovanja, kao i kada je prošle godine objavljeno da su zapravo hakovi uticali na istrage organa, ili ih omeli i skrenuli, što je izazvalo skandal, imajući u vidu da su postojale stvarne žrtve pojedinih krivičnih dela, pre svega otmice i ubistva. Sa druge strane, prisluškivani su i pojedini članovi kraljevske porodice. Na kraju se ispostavilo da su brojni mediji u vlasništvu Ruperta Mardoka pribegavali ovakvim metodama.

Izvor: Arstechnica