Slax je Linux distribucija zasnovana na Slackware distribuciji i karakteriše je mogućnost da je korisnik u potpunosti oblikuje prema svojim potrebama čak i pre nego što je preuzme sa zvaničnog sajta distribucije.

Ova mogućnost obezbeđena je pomoću posebnog servisa koji omogućava korisnicima da dodaju ili uklone instalacione pakete i na taj način modifikuju distribuciju pre nego što je preuzmu. Na ovaj način od Slax distribucije je moguće napraviti svašta, možete se zadovoljiti minimalističkim okruženjem namenjenim za brzu i laku upotrebu ili se možete odlučiti da napravite ogromnu distribuciju sa što više instaliranih programa kako ne biste morali da ih naknadno preuzimate.

Ako ipak niste voljni da sami pravite svoju verziju Slax distribucije možete preuzeti standardnu verziju, koja predstavlja optimalni balans između kompaktnog, laganog sistema i sistema prilagođenog za svakodnevne potrebe.

Slax je u osnovi live linux distribucija, ali ovo ne znači da ga nije moguće instalirati, iako sam proces instalacije može izgledati veoma čudno.

Sama instalacija se zapravo može obaviti na dva načina:

Kopiranjem svih datoteka i direktorijuma sa CD-a ili USB flash-a na praznu particiju (može biti fat, ext2 ili ext3 particija) i pokretanje bootinst.sh skripte koja se nalazi u boot direktorijumu kopiranog sadržaja.
Preuzimanjem i pokretanjem instalacione skripte koja pri instalaciji otpakuje sadržaj samog sistema i na ovaj način stvarno instalira sistem na odabranu particiju, jedini problem je to što ćete na kraju instalacije biti prinudjeni da sami konfigurišete boot loader.

Mana prvog načina je ta što pri kopiranju ne dolazi do otpakivanja samog sadržaja pa se pri pokretanju sistema sa hard diska dobija isti efekat kao pri pokretanju sa CD-a što može dovesti do nekih manjih neželjenih efekata, kao što je sporije učitavanje podataka pri pokretanju sistema usled otpakivanja sadržaja.

Konfiguracija koju Slax zahteva direktno zavisi od toga kako ga je korisnik modifikovao, najminimalnija konfiguracija za slax sa fluxbox okruženjem je:

  • 96 MB RAM memorije
  • i486 procesor

Dok je za KDE preporučena konfiguracija:

  • 144 MB RAM memorije
  • i486 procesor

Trenutna stabilna verzija ove distribucije je: v 6.1.2

Više o ovoj Linux distribuciji možete pronaći na: http://www.slax.org/

Slax možete preuzeti sa: http://www.slax.org/get_slax.php

Sopstvenu slax distribuciju možete napraviti pomoću servisa: http://www.slax.org/build.php