PROŠLOG SEPTEMBRA JUTJUB (YOUTUBE) je počeo da nudi nove alatke koje korisnicima omogućavaju da svoje 2D video snimke konvertuju u 3D samo jednim pritiskom na taster miša. Tada je sve još bilo u fazi testiranja pa je konvertovanje bilo dostupno samo kreatorima videa, a sada je objavljena beta verzija koja je dostupna svima – i kreatorima i gledaocima – putem opcije koja automatski pretvara kraće video snimke u rezoluciji 1080p u trodimenzonalne snimke.Drugim rečima, gledaoci ne moraju da čekaju da kreatori konvertuju svoje snimke u 3D, mogu to da učine i sami. Nova 3D opcija se nalazi u podešavanjima kvaliteta (zupčanik). Konverzija se izvodi softverski, korišćenjem nekoliko tehnika koje su detaljno opisane ovde.

Na primer, kombinacija karakteristika kao što su boja, prostorni raspored i kretanje, koristi se za procenu dubine. Ona se potom poboljšava kroz proces mašinskog učenja zahvaljujući tome što se sve više povećava broj 3D snimaka.

Krajnji rezultat je 3D video koji je, iako nije kao onaj snimljen trodimenzionalno, svejedno dovoljno dobar, pod uslovom da vam nije teško da ga gledate kroz one neizbežne naočare.

Napomenimo još da je posao koji se odrađuje u pozadini kako bi ovo bilo moguće, nesumnjivo impresivan, jer Jutjub pominje da se obavlja u dosta velikom računarskom oblaku

 

izvor: Mikro