Lajkovi, komentari i sve aplikacije povezane s Facebookom juče su prestali funkcionisati na nekoliko sati uslijed nedostupnosti API funkcionalnosti.

Prije manje od mjesec dana Facebook PHP SDK OAuth API bili su nedostupni na nekoliko sati, što je paraliziralo mnoge web stranice koje se oslanjaju na Facebook za određene funkcionalnosti poput komentara. U petak se slično opet dogodilo i s JS SDK-om, što je osim “lajkova” srušilo komentare i sve Facebook aplikacije. Tek nešto manje od dva sata, Facebook je držao paraliziranim veliki broj web stranica i aplikacije koje se oslanjaju isključivo na Facebook i za prijavu korisnika.

Slično i kao kad su se rušili Amazon i Google, ova situacija dovela je opet do mnogih rasprava na forumima i korisničkim grupama, o tome koliko je pametna odluka da se toliko web stranica, odnosno aplikacija oslanja na jedan servis, pogotovo kad se radi o kritičnim sastavima i funkcionalnosti poput korisničkih prijava i čak integralnih sadržaja poput komentara, blog objava i sličnog.

Dok se mnogi slažu s tvrdnjama da je uvijek bolje kontrolisati sve aspekte poslovanja, a ne prepuštati kritično centraliziranim servisima, mnogi misle da su ovakvi problemi mogući i česti i kod samostalnog držanja usluga i da je nezavisnost nepotrebna. Svakako, mnogi internetski “zavisnici” nisu mogli lajkati i komentarisati satima.