STC ETFBL i INETA UG vas pozivaju na predavanje koje će se održati 7. marta 2012. god. sa početkom u 18h na Elektrotehničkom Fakultetu u Banjoj Luci u sali 108 sa temama:

*Razvoj REST Api-ja koristeći ASP.Net Web Api- Radenko Zec (Banja Luka)

*Kreiranje biznis aplikacija pomoću Visual Studio LightSwitch- Spaso Lazarević (Bijeljina)
Prvo predavanje od 18 do 19h:

Tema: Razvoj REST Api-ja koristeći ASP.Net Web Api

Opis:

Web programeri danas se susreću sa sve više izazova kako objaviti svoje podatke na internetu. Veliki broj različitih mobilnih platformi, uređaja i tableta stvara potrebu za servisima koji su jednostavni, imaju dobre performanse i mogu se koristiti sa bilo koje platforme na jednostavan način.

ASP.Net Web API nam pomaže da na lak način kreiramo i objavimo svoje podatke velikom broju različitih klijenata . Naučite kroz ovo predavanje kako da na brz i jednostavan način kreirate svoj REST API kakav imaju veliki igrači kao što su Facebook, Twitter ili Foursqare.

Kratka biografija predavača:

Radenko Zec je zaposlen u firmi Lanaco iz Banjaluke (BIH), gde radi kao konsultant za razvoj softvera. Ima više od 9 godina stvarnog programerskog iskustva na .NET platformi, tokom kojih je radio na razvoju velikih informacionih sistema koji uključuju klijente kao što su Vlada Republike Srpske, Elektrokrajina, Fond zdravstvenog osiguranja i sl. Od 2007 je fokusiran na razvoj Silverlight i web aplikacija, a pored toga trenutno ga interesuju Windows Phone, Cloud development i Kinect. Radenko je Microsoft Certified Trainer i redovan predavač na Microsoft konferencijama u zemlji i regionu, kao što su Microsoft Sinergija, Microsoft Network, DevDays, Techdays, Kulendayz i sl. Takođe je osvajač trećeg mesta na prvom Evropskom Silverlight takmičenju, u konkurenciji više od 20 zemalja. Vođa je INETA user grupe u Banjaluci. Njegov blog je http://blog.developers.ba/

Drugo predavanje od 19 do 20h:

Tema: Kreiranje biznis aplikacija pomoću Visual Studio LightSwitch

Opis:

Microsoft Visual Studio LightSwitch, okruženje napravljeno od postojećih .NET tehnologija, je najjednostavniji način za izgradnju biznis aplikacija za desktop i oblak.
LS aplikacije kreirane pomoću Visual Studio LightSwitch su 3-slojne: korisnički interfejs je Silverlight, logički i data slojevi su izgrađeni na WCF RIA servisima i Entity Framework-u te hostovani na ASP.NET framework-u. Primarna skladišta podataka su Microsoft SQL Server Express, Microsoft SQL Server i Microsoft SQL Azure. LS aplikacije mogu koristiti podatke dobijene od Microsoft SharePointa i drugih WCF RIA servisa.

LightSwitch pojednostavljuje proces razvoja aplikacija, dopuštajući da se koncentrirate na poslovnu logiku dok LightSwitch odrađuje uobičajene zadatke za vas.

Kroz demo će biti prikazano kako je moguće kreirati od početka do kraja jednu biznis aplikaciju orjentisanu ka podacima. Na predavanju će biti objašnjeni sledeći koncepti:
– Osnovna arhitektura LightSwitch-a

– Osnovni koncepti u LightSwitch (ekrani, entiteti, relacije, izvori podataka, upiti, šabloni za ekrane)
– Kreiranje entiteta (tabela) i veza između njih

– Kreiranje ekrana korišćenjem šablona

– Kreiranje poslovne logike

– Korištenje dozvola na nivou ekrana, entiteta

– Korišćenje Bing Map kontrole za prikaz adrese

– Objava aplikacija

Kratka biografija predavača:
Spaso Lazarević je diplomirao na Fakutletu Tehničkih Nauka u Novom Sadu 1999 sa zvanjem dipl.inž.elektrotehnike. Programiranjem se bavi više od 10 godina (C#,VB6,Progress). Trenutno zaposlen kao Software Developer u Nova Banka AD Banja Luka sa lokacijom u Bijeljini, Bosna i Hercegovina.

Aktivni član MsCommunity.ba i Leader za .NET User Group Bijeljina od njenog osnivanja, decembra 2009. godine. Dobitnik priznanja Microsoft Community Contributor Award 2012 za doprinos na Microsoft online forumima (MSDN, TechNet) posvećenim Visual Studio LightSwitch.
Vodi blog na adresi http://spasol.wordpress.com/

Od nagrada učesnici mogu ocekivati :
1) 1 licenca Telerik Ultimate Collection – sve Telerikove kontrole vrijednosti 1999$

2) 2 licence TypeMock Isolator vrijednosti 1600$

3) 1 licenca Jetbrains Resharper 199$

4) majice kao i nagrade iznenađenja
Link za online praćenje:

Attendee URL: http://www.livemeeting.com/cc/mdpnepal/join?id=4D4M33&role=attend

Meeting ID: 4D4M33

izvor: http://stc.etfbl.net/